У Службі зовнішньої розвідки засекретили посадові обов’язки Сергія Семочка

Новини
1-й заступник керівника Служби зовнішньої розвідки України Сергій Семочко Фото: Youtube Телеканал ZIK

Служба зовнішньої розвідки України (СЗРУ)відмовилась надати інформацію про прямі посадові обов’язки першого заступника керівника служби Сергія Семочка.

Як пише видання Українська правда, про це повідомив голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський з посиланням на відповідь СЗРУ, передає Центр журналістських розслідувань.

У Службі зовнішньої розвідки зазначили, що доступ до інформації про посадові обов`язки Семочка обмежений «згідно з відомчим переліком відомостей, що становлять службову таємницю».

Нагадаємо:

  • 2 жовтня2018 року у програмі «Наші Гроші з Денисом Бігусом» вийшло розслідування, в якому йдеться про те, що сім’я 1-го заступника голови СЗРУ Сергія Семочка володіє елітними будинками у Київській області загальною вартістю понад 200 млн грн., хоча в останні роки родина не мала значних доходів. Також, за даними журналістів, найближчі родичі Семочка крім українського, мають і російське громадянство.
  • 3 жовтня детективи НАБУ відкрили за матеріалами журналістського розслідування кримінальне провадження щодо можливого незаконного збагачення Семочка. 16 жовтня у СБУ заявили, що перевіряють інформацію, оприлюднену в журналістському розслідування щодо Семочка у рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за статтею ККУ про державну зраду.
  • Семочко виступив з коментарем з приводу журналістського розслідування, назвавши його «замовним», та заявивши, що не має стосунку до будинків під Києвом вартістю в мільйони доларів, а його дружина має виключно громадянство України.
  • 17 жовтня на засіданні Комітету Ради з питань запобігання та протидії корупції глава СЗРУ Єгор Божок заявив, що немає правових підстав для відсторонення від посади  Семочка. СЗРУ відмовилась надавати інформацію щодо грошового забезпечення, отриманого Семочкома з моменту призначення на посаду та порадила звертатись особисто до нього.
  • Семочко подав позов до суду на журналістів програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» за розслідування про майно і російські паспорти його родини.
  • Департамент контррозвідки СБУ підтвердив, що цивільна дружина Сергія Семочка та її донька мають громадянство РФ. Незважаючи на це, голова СЗРУ Єгор Божок не бачить підстав для звільнення або відсторонення від посади Семочка.
  • СЗРУ засекретила інформацію про премії, стягнення і службові розслідуваннях щодо першого заступника голови служби Семочка.
  • Сергій Семочко до окупації Криму працював у Головному управління СБУ в АРК, потім був керівником економічної контррозвідки СБУ, очолював Головне управління СБУ в Києві та Києвській області. Улітку 2018 року Семочко був призначений першим заступником керівника Служби зовнішньої розвідки України.