Україна вперше застосувала проти Росії Женевську конвенцію – прокурор АРК

Новини
Фото hromadske.ua

Українські слідчі органи вперше у вітчизняній юридичній практиці застосували Третю Женевську конвенцію для кваліфікації дій Росії щодо військовополонених українських моряків.

Про це головному редактору ІА «Центр журналістських розслідувань» Валентині Самар повідомив в інтерв’ю для видання ZN.UA прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов.

Вирішенню про кваліфікацію поводження Росії з військовополоненими українськими моряками за статтею 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни) передували тривалі дискусії, каже прокурор АР Крим.

«Коли військовослужбовці Російської Федерації взяли в Чорному морі в полон наших військових моряків, ми довго радилися і вперше, до речі, застосували третю Женевську конвенцію 1949 року. Ми дуже довго сиділи і сперечалися з колегами не тільки в прокуратурі, але і з колегами в навчальних закладах. Чи правильним шляхом ми йдемо, чи правильно кваліфікуємо ці події?», – розповідає Мамедов.

Прокурор АРК Гюндуз Мамедов Фото: investigator.org.ua

Автономна Республіка Крим і Севастополь, як окуповані території, мають перебувати під захистом міжнародного гуманітарного права, вважає прокурор АРК.

«Коли беруть наших військовослужбовців в полон і поводяться з ними не як з військовополоненими, а як з кримінальними злочинцями, це порушення норм міжнародного гуманітарного права. Поводження з військовополоненими регламентовано Третьою Женевською конвенцією. Країна-агресор даних норм не дотримується, вона їх порушує: тримає військовополонених не в тих умовах, у яких необхідно, не надає належну медичну допомогу пораненим. І притягає до відповідальності за злочини, якого вони не скоювали», – констатує Мамедов.

За його словами, українських військовополонених можна було б судити, якби вони вчинили військовий злочин або злочин проти людяності.

«Ніхто б тоді Російську Федерацію не засуджував за цей вчинок. А вони в даний момент притягують наших військовослужбовців, як злочинців, за те, що вони порушили нібито державний кордон», – говорить прокурор.

Ця позиція, за словами Гюндуза Мамедова, отримала підтримку в Україні та у закордонних партнерів, а також була донесена до адвокатів українських військовополонених моряків в Москві.

Нагадаємо:

  • Прокурор АРК Гюндуз Мамедов вважає, що працівники українських слідчих органів повинні вчитися правильно кваліфікувати військові злочини.
  • Військова прокуратура оголосила про підозру в нападі на українських моряків сімом російським військовим.
  • ПАРЄ закликала РФ поводитися з українськими моряками відповідно до Женевської конвенції.
  • У Кремлі не вважають військовополоненими українських моряків, захоплених російськими військовими в нейтральних водах Чорного моря.