Окупаційний «Верховний суд» Криму залишив активіста Едема Бекірова під арештом

Новини
Едем Бекіров у «Київському райсуді» Сімферополя 7 лютого 2019 р Фото: Facebook Антон Наумлюк

В окупованому Криму «Верховний суд» залишив без змін рішення “Київського райсуду” Сімферополя по продовженню запобіжного заходу у вигляді арешту кримськотатарському активісту Едему Бекірову, якого ФСБ звинувачує в нібито незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів.

Як повідомляє Бюро судової інформації (проект Центру журналістських розслідувань), під арештом Бекіров залишиться до 12 квітня.

Як стало відомо із трансляції судового засідання, яке проводили активісти «Кримської солідарності», адвокат Бекірова Іслям Веліляєв просив змінити запобіжний захід на домашній арешт через наявність цілого ряду серйозних хвороб.

Клопотання підтримав і сам Бекіров, заявивши, що не буде ховатися і знищувати докази.

Засідання переривалось через погане почуття Едема Бекірова, йому довелося викликати лікаря.

«Я не бачив такого несправедливого суду, на мене вішають ярлик. Я 19 років на милицях, я тяжко хворий, як ви можете тримати мене під вартою. Як я можу втекти без ноги? Це абсурд! Скільки ви можете мене мучити? Я живу на таблетках, я їсти толком не можу. Ви ще не довели мою провину, чому тримаєте мене тут?», – сказав Едем Бекіров.

«Прокурор» просив не змінювати запобіжний захід.

«Суддя» Олена Спасьонова залишила без змін запобіжний захід у вигляді арешту до 12 квітня.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • 13 грудня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці – до 11 лютого 2019 року.
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.