У Криму ФСБ посилила обвинувачення двом фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір»

Новини
Тимур Ібрагімов Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму слідство ФСБ посилило обвинувачення двом фігурантам другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Мемету Бєлялову і Тимуру Ібрагімову, перекваліфікувавши його з «участі в діяльності в терористичній організації» на «організацію діяльності».

Про це повідомив у відеокоментарі кримський адвокат Едем Семедляєв, передає Центр журналістських розслідувань.

«В управління ФСБ привезли всіх вісьмох хлопців, які проходять по другій бахчисарайській справі для того, щоб повідомити їх про те, що досудове слідство закінчилося і починається новий етап – ознайомлення з матеріалами справи. Але до цього, для нас це було несподіванкою, ще двом хлопцям перекваліфікували обвинувачення. Вони проходили як учасники Хізб ут-Тахрір за ч.2 ст.205.5 КК РФ, їх перекваліфікували на ч.1 ст.205.5 КК РФ і вони стали організаторами. Тобто у даній справі проходять, як вийшло, три організатори – Асанов Марлен, Бєлялов Мемет і Ібрагімов Тимур. Решта п’ять чоловік залишилися учасниками», – розповів Семедляєв.

За його словами, цю новину хлопці зустріли гідно, ніхто не впав духом.

«Ці дії ніяким чином не вплинуть на їх стійкість і на їх впевненість в тому, що всі ці обвинувачення помилкові і не відповідають дійсності», – додав адвокат.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями. «Київський районний суд» Сімферополя заарештував затриманих кримських татар.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував Мустафаєва і Смаїлова. 6 лютого «суд» продовжив їм арешт до 9 квітня.
  • 8 лютого 2019 року «Верховний суд Криму» продовжив до 9 квітня арешт Серверу Зекерьяєву, Марлену Асанову, Мемету Бєлялову і Сейрану Салієву.
  • В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації.