Прокуратура АРК підозрює журналіста Володимира Скачка у посяганні на територіальну цілісність України

Новини
Володимир Скачко Фото: РИА Новости

Прокуратура АРК повідомила про підозру у посяганні на територіальну цілісність України журналісту Володимиру Скачко, який неодноразово публікував в українських та російських ЗМІ, зокрема і на інформресурсі «РИА Новости-Украина», матеріали, які містять заклики до вчинення дій з метою зміни меж території України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прокуратури АРК.

Як зазначили у відомстві, 5 березня у ході досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території України прокуратурою АРК спільно з працівниками СБУ було проведено обшук за адресою мешкання журналіста.

«Під час обшуку було виявлено та вилучено низку матеріалів антиукраїнського спрямування, які починаючи з 2014 року розповсюджувались в українських та російських ЗМІ, у тому числі і ті, що містять заклики до вчинення дій спрямованих на зміну меж території України та ряд предметів із символікою держави-окупанта, що пропагує окупацію півострова. На даний час, особі повідомлено про підозру за ч.2 ст.110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України – ред.), найближчим часом до суду буде спрямовано клопотання про обрання відносно нього запобіжного заходу», – йдеться у повідомлені.

Наразі, тривають слідчі дії.

У прокуратурі АРК не назвали прізвище журналіста, якому повідомили про підозру, однак опублікували фотоскан матеріалу, розміщеного 16 березня 2014 року на інтернет-сторінці «РИА Новости-Украина», автором якого є український журналіст Володимир Скачко, який зараз часто публікується на проросійському інетернет-ресурсі «Антифашист».

За даними джерел Центру журналістських розслідувань у правоохоронних органах, Володимир Скачко був у переліку рекомендованих керівництвом російського агентства «РИА Новости» авторів та блогерів, які писали пропагандистські матеріали на замовлені Москвою теми.

Сам Скачко в коментарі «РИА Новости» заявив, що відкрите стосовно нього кримінальне провадження і повідомлення про підозру пов’язані зі справою щодо керівника інформресурсу «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, який підозрюється в державній зраді.

Нагадаємо:

  • 15 травня 2018 року співробітники СБУ спільно з прокуратурою АРК розкрили діяльність в Україні мережі медіаструктур, підконтрольних Росії. Правоохоронці провели обшуки в офісі українського підрозділу російського інформагентства «РИА Новости-Украина». В ході проведення обшуків у керівника «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського був знайдений паспорт громадянина РФ, а також російські державні нагороди, зокрема медаль РФ «За повернення Криму».
  • Вишинському повідомили про підозру у державній зраді. Його затримали. 17 травня Херсонський міськсуд арештував його без права внесення застави.
  • 1 червня Вишинський заявив про своє бажання вийти із українського громадянства. З відповідним проханням він звернувся до президента України Петра Порошенка.
  • 6 липня  2018 року Вишинському додатково повідомлено про підозру у незаконному поводженні зі зброєю.
  • 8 лютого Херсонський міськсуд продовжив термін утримання під вартою Вишинського до 8 квітня.
  • 6 марта прокуратура АРК скерувала до Подільського райсуду Києва обвинувальний акт стосовно Кирила Вишинського для розгляду по суті.