Порошенко пропонує ввести до наглядової ради «Укрборонпрому» фахівців із країн НАТО

Новини
Секретар РНБО Александ Турчинов, президент Петро Порошенко і прем'єр-мністр Володимир Гройсман, 06.03.2019 Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко запропонував ввести до наглядової ради державного концерну «Укроборонпром» фахівців з країн-членів НАТО та ініціював проведення міжнародного аудиту держконцерну та його контрактів.

Про це глава держави заявив в середу, 6 березня, в ході засідання Ради національної безпеки і оборони, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я пропоную негайно вирішити питання щодо розширення складу наглядової ради концерну за рахунок міжнародних фахівців з країн-партнерів, які є членами НАТО», – сказав Порошенко.

На його думку, це пришвидшить досягнення Україною стандартів НАТО, необхідних для вступу до Північноатлантичного альянсу.

Крім того, Порошенко заявив, що РНБО ініціює проведення комплексного міжнародного аудиту «Укроборонпрому» і ревізію всіх його контрактів.

«Ми ініціюємо зараз, відповідно до закону про національну безпеку, комплексний міжнародний аудит концерну «Укроборонпром». Комплексну ревізію усіх контрактів. Це має бути абсолютно прозоро, в тому числі з боку українського суспільства», – зазначив він.

Крім того президент також запропонував внести зміни до законодавства, щоб уникнути надмірного засекречування даних щодо державного оборонного замовлення.

«Безумовно, закупівля старої, переважно радянської зброї, запчастин та боєприпасів до неї також можуть бути переважно відкритими», – вказав він, додавши, що відомості про новітні розробки, зокрема у ракетній техніці, і сучасні технології, зокрема інформаційні, мають залишатись засекреченими.

Нагадаємо:

  • Команда журналістських розслідувань Bihus.Info опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в «Укроборонопромі», до якої причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні.
  • Президент Порошенко зажадав від правоохоронців проведення термінової перевірки інформації команди журналістських розслідувань Bihus.Info.
  • НАБУ почало досудове розслідування після перевірки інформації, про яку йде мова у програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом» про зловживання при проведенні закупівель для української армії.
  • 4 березня президент Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО України, а також посади голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.
  • В третій частині журналістського розслідування BIHUS.info журналісти оприлюднили інформацію, як керівник держконцерну «Укроборонпром» Павло Букін санкціонував купівлю російських комплектуючих для ремонту двох казахських літаків Ан-26 з багаторазовою націнкою у компанії, підконтрольній синові колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря і його бізнес-партнерів. При цьому Букін отримав в якості «відкату» за цю угоду 10 тисяч дол., а О.Гладковскій – 30 тисяч дол.
  • Посол США в Україні Марі Йованович вважає, що український уряд має провести аудит підприємств держконцерну «Укроборонпром» та провести розслідування фактів корупції в оборонно-промисловому комплексі України після оприлюднення інформації, викладеній у журналістському розслідуванні програми BIHUS.info.