ГПУ повідомила про підозру керівнику компанії, яка фігурує в розслідуванні BIHUS.info про корупцію в оборонці

Новини
Андрій Рогоза Фото: Слідство.інфо

Головна військова прокуратура ГПУ повідомила про підозру в ухиленні від сплати податків на суму 26,6 млн грн Андрію Рогозі, керівнику підприємства «Оптимумспецдеталь», яке входить до складу держконцерну «Укроборонпром». Як раніше повідомили в своєму розслідуванні журналісти програми BIHUS.info, Рогоза разом з партнерами Віталієм Жуковим і Ігорем Гладковським, сином екс-заступника секретаря РНБО, брав участь в схемах розкрадання коштів в оборонному комплексі.

Про це повідомив Генпрокурор України Юрій Луценко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Справа ГПУ про кримінальну діяльність «Оптимумспецдеталь» при поставці товарів Оборонпрому («Укроборонпрому» – ред.) вийшла на фінал. Після отримання остаточного Акту податкової перевірки керівнику фірми було оголошено про підозру в ухиленні від сплати податків на суму 26,6 млн грн. Після експертизи переписки Рогози можливими стануть і підозри іншим фігурантам провадження», – зазначив Луценко.

Він вказав, що у цій же справі Рогозі і двом його спільникам – працівникам СБУ ще в 2018 році було пред’явлено обвинувачення в шахрайстві, яке зараз по суті розглядається в Печерському райсуді Києва.

«Оцінка дій високопосадовців, директорів держпідприємств та пов‘язаних з ними осіб по іншим, корупційним, статтям є виключною підслідністю НАБУ, яке веде відповідну справу з 2016 року», – додав Луценко.

Фото: Facebook Юрій Луценко

У свою чергу, як інформує Головна військова прокуратура, Рогозі повідомлено про підозру в ухиленні від сплати податків за ч.3 ст.27 ч.3 ст.212 КК України.

«В ході досудового розслідування встановлено, що громадянин Р., фактично здійснюючи керівництво ТОВ «ОПТИМУМСПЕЦДЕТАЛЬ», під час постачання запчастин та комплектуючих на державні підприємства, які входять до складу ДК «УКРОБОРОНПРОМ», умисно вчинив дії по заниженню суми податкових відрахувань до державного бюджету України у розмірі 26,6 млн грн … Враховуючи відшкодування підозрюваним шкоди, завданої державі несплатою податків, запобіжний захід до нього не застосовувався», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо:

  • Команда журналістських розслідувань Bihus.Info опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в «Укроборонопромі», до якої причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні.
  • Президент Порошенко зажадав від правоохоронців проведення термінової перевірки інформації команди журналістських розслідувань Bihus.Info.
  • НАБУ почало досудове розслідування після перевірки інформації, про яку йде мова у програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом» про зловживання при проведенні закупівель для української армії.
  • 4 березня президент Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО України, а також посади голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.
  • В третій частині журналістського розслідування BIHUS.info журналісти оприлюднили інформацію, як керівник держконцерну «Укроборонпром» Павло Букін санкціонував купівлю російських комплектуючих для ремонту двох казахських літаків Ан-26 з багаторазовою націнкою у компанії, підконтрольній синові колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря і його бізнес-партнерів. При цьому Букін отримав в якості «відкату» за цю угоду 10 тисяч дол., а О.Гладковскій – 30 тисяч дол.