Під нові санкції США потрапила «Консоль» Константинова і фірма, пов’язана з Медведчуком

Новини
санкции

Міністерство фінансів США у відповідь на триваючу агресію РФ в Україні ввело нові санкції щодо шести громадян РФ і восьми компаній,  які працюють у Криму.

Як пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на Управління з контролю за іноземними активами (OFAC), до списку санкцій внесли шість компаній з діяльністю в окупованому Криму, деякі з яких незаконно привласнили українські державні активи для надання послуг російським військовим:

ТОВ «БК Консоль-Строй ЛТД» – одна з найбільших будівельних компаній Криму, кінцевим власником якої є Володимир Константинов – «спікер» «Госсовета» окупованого Криму;

ТОВ «Нові проекти» – має ліцензії на проведення геологічних досліджень, розвідку і видобуток сировинних вуглеводневих матеріалів в Чорному морі, якій прем’єр-міністр Росії віддав підводну ділянку «Глибока» нафтогазового родовища на захопленому РФ українському шельфі Чорного моря. Директор компанії є бізнес-партнером родини Віктора Медведчука;

Зеленодольськ суднобудівний завод ім. Горького – один з найбільших виробників судів в Росії, випускає для російського флоту фрегата і корвети. Після окупації Криму Росією 24 серпня 2014 року керівництво та акціонери ВАТ «Суднобудівний завод« Залив »(Керч) заявили про рейдерське захоплення підприємства, здійсненому ТОВ« Суднобудівний завод «Залив», зареєстрованим за кілька днів до цього в Москві, при силовій участі представників так званої «Самооборони Криму». Найбільшим акціонером ВАТ був український бізнесмен Костянтин Жеваго;

– Ярославський суднобудівний завод, який будував судна для ФСБ і Міністерства оборони Росії;

– АТ «Концерн Океанпрібор» – виробник гідроакустичного обладнання, поставляє комплектуючі для ВМФ Росії.

– ВАТ «Зірка» – постачальник дизельних двигунів для ВМФ Росії.

АТ «Завод Фіолент» – виробник електроніки в Криму, що поставляє деталі для використання в російській військовій техніці. Фіолент був незаконно привласнений Російською Федерацією після анексії Криму в 2014 році. Прокуратура АРК встановлює кінцевих бенефіціарів захопленого після окупації Криму ПАТ «Завод «Фіолент» для накладення арешту на його активи. Одним з власників пакету акцій підприємства є його давній керівник, екс-депутат Верховної Ради АРК Олександр Баталін, який звинувачується в держзраді за сприяння РФ в окупації півострова.

– «Судокомпозит» – кримський виробник оборонних компонентів, що поставляються для російського військового використання. Був незаконно привласнений Російською Федерацією після анексії Криму.

Рішення передбачає, що все майно і інтереси у власності певних фізичних і юридичних осіб блокуються, а особам в США заборонено здійснювати операції з ними.

У список санкцій внесли чотирьох російських чиновників, причетних до захоплення українських моряків у нейтральних водах Чорного моря:

– Геннадій Медведєв – заступник директора прикордонної служби Федеральної служби безпеки Росії;

– Сергій Станкевич – начальник прикордонної служби Федеральної служби безпеки Росії;

-Андрій Шеїн – заступник начальника прикордонної служби та начальник відділу берегової охорони Федеральної служби безпеки Росії.

– Руслан Ромашкін – начальника пункту управління командуванням Федеральної служби безпеки Російської Федерації для Республіки Крим і Севастополя.

«Медведєв і Станкевич безпосередньо контролювали і організовували напад на українські кораблі і їх екіпажі, а Шеїн брав участь в операції по захопленню українських кораблів і екіпажу», – відзначили в прес-службі Мінфіну США.

У список потрапили двоє українських сепаратистів, які брали участь в організації нелегітимних виборів у листопаді 2018 року в так званій «Донецької Народній Республіці»:

– Олексій Олексійович Найденко – заступник голови Центральної виборчої комісії так званої «ДНР».

– Володимире Юрійовичу Висоцький – секретар Центральної виборчої комісії так званої «ДНР».

  • 15 березня Європейський союз ввів санкції проти восьми росіян, які причетні до захоплення українських моряків у нейтральних водах Чорного моря в минулому році.