У РФ політв’язня Панова повернули з лікарні до колонії в Омську, бо нема чим лікувати

Новини
Євген Панов Фото: RFE/RL

В Росії українського політв’язня Євгена Панова, незаконно засудженого в окупованому Криму, повернули з колонії-лікарні до колонії №6 у Омську, бо немає чим лікувати.

Про це повідомляється на сторінці Євгена Панова у Facebook, яку ведуть його родичі і громадські активісти, передає Центр журналістських розслідувань.

«Минулого тижня Євгена Панова відвідали представники української діаспори (подяка їм велика!) у колонії №11 м.Омська. Це колонія-лікарня, куди його вивезли у зв’язку з погіршенням стану здоров’я: гострий біль у спині. Зробили передачу, та вдалося побачити Женю через відеозв’язок. Декілька днів тому Женю повернули до колонії №6, бо лікувати у колонії-лікарні №11 його нема чим», – йдеться у повідомленні.

«На днях Женю відвідала наш адвокат Ольга Дінзе та дізналася наступне: Самопочуття погане, бо нема навіть знеболювального. На роботах в колонії не працює, співати гімн РФ відмовився. На Євгена намагаються чинити тиск, але він себе утискати не дозволяє. Каже, що в колонії є телевізор, де їм постійно показують «Модный приговор», «ДОМ-2» та серіали «про ментов», – розповіли активісти та родичі.

Також Панову передали продукт. Йому куплять та спробують передати ліки згідно з призначенням лікаря колонії.

«Він проти, аби до нього приїжджали рідні на побачення, бо умови жахливі. В туалет відпускають лише з дозволу, а вночі ще й записуватися у журнал потрібно», – написали родичі.

Вони зазначили, що колонія №6 у Омську відома бунтом, який декілька місяців тому здійснили 600 в’язнів. Вони виступили проти знущань збоку адміністрації.

Панов повідомив що зараз ситуація в колонії значно краще.

Нагадаємо:

  • 7 серпня 2016 року ФСБ заявила, що «кордон» між Кримом і материкової України нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ продемонстровала відео із зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.
  • 13 липня 2018 року «Верховний суд Криму» засудив Євгена Панова до 8 років колонії строгого режиму за обвинуваченням «в підготовці диверсії в Криму в складі диверсійної групи» та «у контрабанді боєприпасів через митний кордон Митного союзу» за ч.1 ст.30 та п.«а» ч.2 ст.281, ч.3 ст.30 та ч.3 ст.226.1, ч.3 ст.222 КК РФ. 25 жовтня Верховний суд Росії залишив без змін вирок стосовно  українця.
  • Панова помістили в колонію №6 російського Омська, де він буде відбувати свій термін ув’язнення.