Екс-голову Апеляційного суду Криму Чорнобука залишили під вартою

Новини

Колишнього голову Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука, якого підозрюють у державній зраді, залишили під вартою. Рішення прийняв Голосіївський районний суд Києва, задовольнивши клопотання прокуратури АРК про продовження запобіжного заходу. Чорнобуку продовжили термін тримання під вартою на два місяці: до 24 травня 2019 року.

Про це повідомляє Бюро судової інформації (проект Центру журналістських розслідувань). Сторона захисту клопотала про відвід судді Наталі Чередніченко.

На думку адвоката Валерія Чорнобука Костянтина Грицишена, суддя не викликає довіру, оскільки у захисту є сумніви щодо її неупередженості. За його словами, саме Чередніченко розглядала всі провадження по Чорнобуку.

«У такий ситуації можливе зловживання повноваженнями. Коли я заявляю клопотання, вони просто ігноруються. В її ухвалах немає мотивів відмов, як потрібно за КПК. Крім того, вона безпідставно підписувала ухвалу про арешт особистого майна (хрестика та ланцюжка) як речового доказу, що є порушенням. Який це доказ держзради? Саме тому ми заявили клопотання про відвід“, – сказав Грицишен в коментарі кореспонденту БСІ.

Суддя Юрій Мазур відхилив клопотання про відвід судді Наталі Чередніченко.

Адвокат Чорнобука у засіданні наголосив на тому, що у слідства немає доказів вини його підзахисного, і він нібито не збирається тікати.

За словами Грицишена, Чорнобук не отримував повістки від прокуратури, проживав за іншою адресою і набито не знав, що він у розшуку. А термін утримання екс-судді під вартою не обґрунтований потребами слідства.

Фото: Бюро судової інформації

Прокурор Тетяна Косяченко розповіла, що адреса в селі Оріхове Дніпропетровської області – це адреса приватного летовища родини Чорнобука. Прокурор наполягала на тому, що Чорнобук може переховуватись від слідства, тиснути на свідків. За словами Тетяни Косяченко, наразі тривають експертні дослідження матеріалів справи: Чорнобука слід залишити під вартою.

Після наради суддя Чередніченко продовжила термін тримання під вартою Чорнобуку на 60 діб: до 24 травня 2019 року.

Сам Валерій Чорнобук знов заперечував проти усіх доводів слідства, заявив, що стосовно нього «коїться злочин» Генеральною прокуратурою. Він також застеріг суд від проблем у майбутньому: «Подумайте, що якщо зміниться політична ситуація, що буде з вами», пише Громадське.

Нагадаємо:

  • Валерій Чорнобук на момент окупації Криму очолював Апеляційний суд АРК. У березні 2014 року в інтерв’ю журналісту Центру журналістських розслідувань Сергію Мокрушину, Чорнобук говорив, що буде сприяти переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії. На відео зафіксовано, як Чорнобук читає кримським суддям лекцію про норми Конституції РФ. У мережі також опубліковано відео, на якому Чорнобук присутній на виставі «прокурора Криму» Наталії Поклонский. На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, заявив про вірність Україні, а в липні указом президента Петра Порошенка було призначено на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.
  • 11 липня 2018 року прокуратура АРК повідомила Валерію Чорнобуку про підозру в держзраді за ч.1 ст.111 КК України. Співробітники прокуратури і СБУ провели обшуки в Дніпрі за місцем його проживання і за місцем його останньої роботи в приміщенні Дніпровського міської ради. В серпні прокуратура АРК оголосила в розшук Валерія Чорнобука.
  • 3 листопада Валерій Чорнобук був затриманий в Києві співробітниками спецпідрозділу СБУ. 5 листопада Голосіївський райсуд Києва заарештував його на два місяці.
  • 28 листопада ВСУ скасував постанову Верховної Ради про звільнення Валерія Чорнобука з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області в зв’язку з порушенням регламенту парламенту при розгляді цього питання.