ГПУ не бачить підстав для обрання запобіжного заходу Рогозі і Жукову у справі про розкрадання в оборонці

Новини
Андрій Рогоза, Віталій Жуков та Ігор Гладковський Фото: bihus.info

ГПУ не бачить підстав для обрання запобіжного заходу фігурантам кримінального провадження про розкрадання в оборонці, керівникам ТОВ «Оптімумспецдеталь» Андрію Рогозі і Віталію Жукову, які організували постачання з РФ контрабандних запчастин для заводів держконцерну «Укроборонпром» за завищеними цінами.

Про це йдеться у відповіді Генпрокуратури на запит агентства Українські Новини, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У відомстві зазначили, що на підставі висновків Державної фіскальної служби слідством встановлено, що посадовими особами ТОВ «Оптимуспецдеталь» під час поставки запчастин і комплектуючих на державні підприємства умисно вчинені дії з заниження суми податкових відрахувань до державного бюджету України в розмірі 26,6 млн. грн.

«На даний час фактичним власниками вказаного підприємства Р. І Ж. повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27, ч.3 ст.212 КК України … Оскільки підозрюваним Р. і Ж. в установленому законом порядку збитки , нанесений державному бюджету, погашені в повному обсязі до кінця досудового розслідування, з огляду на вимоги і положення ст.ст. 176-178 КПК України, запобіжні заходи стосовно них не обиралися в зв’язку з відсутністю ризиків, передбачених кримінальним процесуальним законодавством», – наголошується в документі.

Також вказується, що правоохоронці проводять слідчі дії для встановлення ймовірних співучасників злочину.

Генпрокуратура також повідомляє, що Головною військовою прокуратурою здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 01.04.201, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.191 (привласнення, розтрата майна, здійснена групою осіб), ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, групою осіб), ч.2 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах) та ч. 1 ст. 358 (підробка документів) Кримінального кодексу.

Нагадаємо:

  • Команда журналістських розслідувань Bihus.Info опублікувала матеріал Лесі Іванової про масштабні розкрадання в «Укроборонопромі», до якого причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%.
  • НАБУ почало досудове розслідування після перевірки інформації, про яку йде мова у програмі BIHUS.info про зловживання при проведенні закупівель для української армії.
  • 4 березня президент Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО України, а також посади голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.
  • В третій частині журналістського розслідування BIHUS.info Леся Іванова оприлюднила інформацію, як керівник держконцерну «Укроборонпром» Павло Букін санкціонував купівлю російських комплектуючих для ремонту двох казахських літаків Ан-26 з багаторазовою націнкою у компанії, підконтрольній синові колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря і його бізнес-партнерів. При цьому Букін отримав в якості «відкату» за цю угоду 10 тисяч дол., а О.Гладковскій – 30 тисяч дол.
  • За даними Bihus.Info, правоохоронним органам було відомо про махінації із закупівлями підприємств «Укрооборонпрому» у компаній, пов’язаних із сином першого заступника секретаря РНБО Ігорем Гладковським і його бізнес-партнерами Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою. Проте кримінальні провадження «спускалися на гальмах».
  • Слідчі центрального апарату ДБР почали досудове розслідування кримінального провадження за матеріалами журналістського розслідування Bihus.info «За скільки зливали справи по оборонці. Роль НАБУ, СБУ і прокуратури (таємне листування, ч.4-5)».