У Кремлі негативно поставилися до планів НАТО стримувати агресію РФ в Азовському і Чорному морях

Новини
Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков Фото: Коммерсантъ

У Кремлі негативно поставилися до заяви постпреда США при НАТО Кей Бейлі Гатчісон про підготовку пакета військових заходів щодо стримування РФ в Азовському і Чорному морях, зокрема, до планів направити кораблі Альянсу для забезпечення проходу українських суден через Керченську протоку.

Про це заявив журналістам прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс

«(Ставимося) негативно … Ми не розуміємо, що мається на увазі», – сказав Пєсков.

«Ситуація з Керченською протокою і судноплавством там добре відома – відповідно до міжнародного права і міжнародними законами. Позиція РФ вельми послідовна і вона теж добре відома», – зазначив він.

У свою чергу, заступник глави МЗС РФ Олександр Грушко заявив, що Росія готова при необхідності відповісти на анонсовані дії НАТО в Чорному морі.

«Ми уважно оцінимо ситуацію. Якщо будуть потрібні з нашого боку додаткові військово-технічні заходи, ми їх приймемо», – сказав Грушко журналістам.

Він зазначив, що Росія проводить планове оновлення Чорноморського флоту, його надводного, підводного, повітряного і наземного компонентів. «Тому, з військової точки зору, ми, зрозуміло, готові до будь-яких можливих поворотів в сфері військової безпеки», – сказав заступник глави МЗС РФ.

Нагадаємо:

  • Постпред США при НАТО Кей Бейлі Гатчісон заявила, що глави МЗС справ країн-членів НАТО у Вашингтоні розглянуть пакет військових заходів реагування на агресію Росії, який буде гарантувати безпеку для проходу українських суден через Керченську протоку і в Азовському морі. «Це пакет, який передбачає посилення спостереження, в тому числі включає повітряне спостереження, а також введення більшої кількості кораблів НАТО в Чорне море, щоб гарантувати безпечний прохід українських суден через Керченську протоку й Азовське море», – сказала Гатчісон. Вона нагадала, що Росія розміщує все більше озброєння в Криму, який залишається частиною України. «Дуже важливо, щоб Румунія, Болгарія, Україна, а також Грузія мали гарантії безпеки в Чорному як для судноплавства, так і щодо безпеки на суші», – підкреслила американський дипломат.