США стурбовані вироком фігурантам «справи диверсантів» Бессарабову і Дудці в Криму

Новини
Олексій Бессарабов і Володимир Дудка Фото: Facebook Илья Дудка

США стурбовані вироком «суду» в окупованому Севастополі, який несправедливо засудив до 14 років ув’язнення фігурантів так званої «справи диверсантів», співробітників кримського аналітичного центру «Номос» Олексія Бессарабова і Володимира Дудку.

Про це заявив тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Сполучені Штати залишаються стурбованими з приводу несправедливого ув’язнення зростаючої кількості жителів Криму та інших українців. 4 квітня так званий суд міста Севастополя засудив до 14 років ув’язнення двох членів базованого у Севастополі аналітичного центру Володимира Дудку та Олексія Бессарабова за сумнівними обвинуваченнями у «підривній діяльності», – сказав Каміан.

Крім того, він зазначив, що американська сторона продовжує стежити за справою 24 кримськотатарських активістів, які були арештовані в окупованому Криму за звинуваченням у тероризмі в ході рейдів 27-28 квітня.

«За словами спостерігачів неурядових організацій, це був найбільш масовий арешт з початку російської окупації. І ми переконані, що це був акт розправи за активність руху «Кримської солідарності». Через два тижні після арештів та відправлення до Росії, лише четверо з цих осіб отримали доступ до адвокатів. Крім того, згідно з повідомленнями, щонайменше троє з активістів були жорстоко побиті. Ми закликаємо Росію звільнити усіх українців, яких вона незаконно ув’язнила», – заявив глава місії США при ОБСЄ.

Окремо він нагадав, що Сполучені Штати вимагають негайного звільнення захоплених Росією в листопаді минулого року українських моряків і кораблів поблизу Керченської протоки.

Нагадаємо:

  • 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.
  • Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.
  • 18 травня 2017 року Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили. 16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 тисяч рублів.
  • 2 серпня 2018 року в «Севастопольському міському суді» почався розгляд по суті «справи диверсантів» Володимира Дудки і Олексія Бессарабова, яких ФСБ обвинуватила в нібито підготовці «диверсій» на території півострова і незаконному зберіганні вибухових речовин.
  • 4 квітня «Севастопольський міський суд» засудив Бессарабова і Дудку до 14 років позбавлення волі кожного та призначив їм штрафи: Дудці в розмірі 350 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, Бессарабову – 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.