У Києві суд продовжив арешт «екс-міністру охорони здоров’я Криму» Міхальчевському

Влада
Петро Михальчевський в Дніпровському райсуді Києва, 15.04.2019 Фото: Facebook Крымский процесс

Дніпровський районний суд Києва 15 квітня продовжив на два місяці термін утримання під вартою «екс-міністру охорони здоров’я Криму» Петру Міхальчевському, який обвинувачується в держзраді і посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію спільноти «Кримський процес» в Facebook.

В ході засідання суд розглянув клопотання представника прокуратури АРК про продовження Міхальчевському терміну утримання під вартою.

Захист, у свою чергу, просив змінити обвинуваченому запобіжний захід на домашній арешт, обґрунтовуючи це тим, що у нього сильно погіршився стан здоров’я.

Колегія суддів на чолі з Мирославою Марченко задовольнила клопотання прокурора і продовжила Міхальчевському термін утримання під вартою на 2 місяці.

Суд приступив до вивчення зміненого обвинувального акта щодо Міхальчевського, наданого 28 лютого прокуратурою АРК.

Після дослідження обвинувального акта суд почав розглядати заперечення захисту на показання свідка звинувачення Ленура Іслямова.

«Захист надав суду документи, які доводять те, що Ленур Іслямов виконував обов’язки заступника Аксьонова («голова» окупаційного уряду Криму) в той час як Михальчевський виконував обов’язки «міністра охорони здоров’я Криму». Після дослідження документів, суд постановив повторно викликати Ленура Іслямова в суд для допиту, але вже в якості свідка захисту», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо:

  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «глави» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму. Михальчевський підписав вручену йому підозру в скоєнні злочину за ст. 111 КК України (державна зрада).
  • 28 лютого 2019 року прокуратура АРК представила у суді змінений обвинувальний акт у справі Міхальчевського, у якому він обвинувачується за ч.1 ст. 111 (державна зрада) та ч.2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.
  • Михальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року. Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що Міхальчевський може бути причетний до дискримінації кримчан. Очолюючи «міністерство охорони здоров’я» на півострові в 2014 році, він проводив політику доступності медичної допомоги тільки власникам паспорта Росії. Слідство опрацьовує і факти, опубліковані в матеріалі Центру журналістських розслідувань щодо участі Міхальчевського в політичний діяльності в окупованому Криму. Екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Госсовєта Криму».