У справі «екс-міністра охорони здоров’я» Міхальчевського змінили обвинувальний акт

Новини
Колишній «міністр охорони здоров'я Криму» Петро Міхальчевський у Херсонському міськсуді Фото: RFE/RL

У справі Петра Міхальчевського, екс-очільника так званого «міністерства охорони здоров’я» окупованого Криму був змінений обвинувальний акт. Прокурор Роман Мурачов повідомив, що зміни відбулися у викладі фактичних обставин справи та обсязі обвинувачення.

Про це повідомляє «Бюро судової інформації» (проект Центру журналістських розслідувань).

У новому акті Міхальчевський обвинувачується за ч.1 ст. 111 (державна зрада) та ч.2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Колегія суддів Дніпровського районного суду міста Києва оголосила перерву в слуханні справи до 19 березня для ознайомлення захисту з новим обвинувальним висновком.

У документі йдеться, що Міхальчевський, бувши громадянином України, отримав від представників іноземної держави пропозицію зайняти пост міністра охорони здоров’я в «уряді» Криму, який на той час був фактично підконтрольний РФ. Міхальчевський надавав допомогу в підривній діяльності проти України. З 17.03.2014 по 9.06.2014, займаючи пост «міністра охорони здоров’я РК», забезпечив діяльність незаконно створеного органу влади (Міністерство охорони здоров’я Республіки Крим).

«Перебуваючи на посаді, видав не менш 5 указів, легалізувавши діяльність окупаційного уряду на території АРК. Також Міхальчевський давав вказівку медичним установам організовувати виборчі дільниці для проведення референдуму, публічно виправдовував дії РФ. Обставин, які пом’якшують або обтяжують покарання, не встановлено», – зачитав нову редакцію обвинувального акту прокурор.

Адвокат Міхальчевського Валентин Рибін заявив, що захисту не потрібно стільки часу для ознайомлення з матеріалами справи.

«Нічого нового не з’явилося, йде банально затягування розгляду провадження, щоб якомога довше тримати людину в тюрмі. Головуюча суддя отримує від цього задоволення, як я розумію. За ст. 338 КПК після оголошення нового обвинувального акта суд переносить засідання не менше ніж на сім днів. Однак за клопотанням сторони захисту термін може бути зменшений або збільшений. А мені не дали навіть цього сказати, судді тупо вийшли із засідання. Нам не потрібно стільки часу, там нічого фактично не змінилося і нових доказів не буде», – заявив адвокат Рибін.

Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Справа Міхальчевського: нові факти

Нагадаємо:

  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «глави» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму. Михальчевський підписав вручену йому підозру в скоєнні злочину за ст. 111 КК України (державна зрада).
  • Михальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.
  • Іслямов також проходить свідком у справі колишнього депутата Верховної Ради АРК Василя Ганиша, якого 28 квітня 2015 року затримали при виїзді з окупованого Криму. Йому було пред’явлено звинувачення в державній зраді за ч.1 ст.111 КК України. Його справа розглядається в Дніпровському райсуді Києва.
  • У січні 2018 року заступник прокурора АРК Олександр Удовиченко повідомив у ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ТРК Чорноморська), коментуючи заяви щодо вибірковості правосуддя у справах про держзраду кримських чиновників, що прокуратура АРК у ході розслідування кримінального провадження щодо чиновників-зрадників дасть правову оцінку діям усіх осіб, які працювали в окупаційних органах «влади» Криму, що може кваліфікуватись як сприяння підривній діяльності Росії в Україні.
  • У Дніпровському райсуді Києва на слуханні справи допитали власника медіахолдіга ATR, бізнесмена Ленура Іслямова, який на початку окупації Криму РФ з 2 квітня по 28 травня 2014 року обіймав посаду тимчасово виконуючого обов’язки «кримського віце-прем’єра» в «уряді» Сергія Аксенова.
  • 18 лютого Міхальчевському продовжили термін утримання під вартою на два місяці – до 18 квітня 2019 року.