Навесні близько 2,8 тис кримчан призвуть до армії РФ, більшість відправлять за межі Криму

Новини
Призовники в окупованому Криму Фото: РИА Новости

В ході весняного призову 2019 року близько 2800 жителів окупованого Криму будуть спрямовані на службу в Збройні сили РФ. При цьому більшість з них відправлять за межі півострова в регіони материкової Росії.

Про це у вівторок, 16 квітня, на прес-конференції в Сімферополі заявив «начальник відділу підготовки та призову на військову службу військового комісаріату Республіки Крим» Роман Биков, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Кримської правозахисної групи (КПГ).

За його словами, призовників з Криму направлять на службу в Повітряно-космічні та сухопутні війська, а також у Військово-Морський флот РФ.

«На території Республіки Крим будуть проходити службу близько 400 осіб», – сказав Биков.

За інформацією «військового комісара Республіки Крим» Олега Єрмілова, з 2015 року всього на строкову військову службу в російську армію з Криму були призвані 13500 чоловік.

Також на прес-конференції була представлена інфографіка за кількістю покликаних кримчан в армію РФ з 2015 по 2018 рр. без обліку призовників з Севастополя.

Фото: crimeahrg.org

За інформацією Єрмілова, з 2015 року в Криму близько 300 жителів півострова намагалися ухилитися від несення військової служби. Він заявив, що за вказаний період за фактами «ухилення від служби» в Криму було порушено 15 кримінальних і близько 250 адміністративних справ.

За інформацією експертів КПГ, в Криму порушено не менше 53 кримінальних справ за ухилення від служби в ЗС РФ. З них в 51 випадку вже винесено обвинувальний вирок. Основна частина вже винесених кримчанам вироків – штрафи від 5000 до 80000 рублів. При цьому сплата штрафу не звільняє людину від обов’язку служити в збройних силах. Як мінімум один вирок – це умовне позбавлення волі на строк 8 місяців.

«Ці вироки свідчать про примус жителів Криму до служби в армії, що окуповує. Варто відзначити, що з кожним наступним прозовом збільшується кількість вироків за ухилення від служби в збройних силах РФ», – заявили правозахисники, та нагадали, що призов кримчан в армію РФ грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права.

У кримчан, які не хочуть йти в армію РФ і отримати кримінальний термін за ухилення, існує кілька виходів із ситуації. Українські і російські правозахисники підготували рекомендації для кримчан про те, як не стати жертвою кримінального переслідування за ухилення від служби в армії РФ.

КПГ звертається до жителів Криму з проханням надсилати на електронну пошту [email protected] матеріали, що підтверджують військовий призов в Криму (повістки, фото- і відеоматеріали).

Зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму вже отримані офісом прокурора Міжнародного кримінального суду. Експерти КПГ висловлюють надію, що ці матеріали допоможуть прокурору МКС відкрити розслідування по Україні, в тому числі щодо військових злочинів в Криму. Крім того, ці відомості допоможуть в роботі на міжнародному рівні для припинення незаконного призову в Криму.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові, оскільки згідно статті 51 IV Женевської конвенції країна-окупант повинна утримуватись від залучення у будь-якому вигляді населення окупованих територій до військової служби.
  • 1 лютого 2019 року США в ОБСЄ закликали Російську Федерацію припинити незаконний призовжителів окупованого Криму в російську армію.