РНБО зняв санкції з компанії Алішера Усманова, яка закуповує сировину в Україні – Заліщук

Новини
Світлана Залищук, народна депутатка Фото: investigator.org.ua

Зняття українських санкцій з Молдавського металургійного заводу, який належить російському олігарху Алішеру Усманову та закуповує металобрухт в Україні, сталося через чийсь корупційний інтерес.

Про це розповіла народна депутатка України Світлана Заліщук в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Санкції Ради національної безпеки і оборони України було знято з восьми російських компаній, серед яких і Молдавський металургійний завод (м. Рибниця, Молдова, контрольована Росією територія так званої Придністровської Молдавської республіки), що належить російському олігарху Алішеру Усманову, повідомила Світлана Заліщук.

«Я, до речі, написала запит до Адміністрації президента, чи перевірили вони всі інші компанії, яка підстава зняття санкцій саме з цих компаній. Вони взяли десь нібито «обґрунтування», що ці компанії завершили свою господарську діяльність», – сказала депутатка.

Вона висловлює впевненість, що за зняттям санкцій з компанії Усманова стоїть чийсь інтерес в Україні.

«Ми знаємо прекрасно, що цей завод Усманова викуповує в Україні металобрухт. І, очевидно, що якщо під шумок накладаємо на стількох, а зі стількох знімаємо, коли компанія продовжує оперувати в Україні, то явно комусь це грає на руку», – сказала Заліщук.

Цей прецедент зняття санкцій жодним чином не обгрунтований, вважає вона.

Нагадаємо:

  • 19 березня президент України Петро Порошенко увів у дію рішення РНБО про розширення санкційних списків фізичних і юридичних осіб РФ, які причетні до будівництва Керченського мосту та нападу на кораблі ВМСУ біля Керченської протоки. 
  • Переліки фізичних та юридичних осіб, щодо яких Рада національної безпеки та оборони запровадила санкції через порушення суверенітету та територіальної цілісності України, поповнилися сотнями фігурантів.
  • Санкційні списки РНБО не синхронізовані зі списками США. Україна не ввела жодної секторальної санкції проти РФ, навіть в окупованому Криму, натомість надала йому статус вільної економічної зони. Законодавство України взагалі не передбачає покарання за порушення санкцій.