У Криму кількість дітей, які навчаються українською мовою, скоротилася з 12,7 тисяч до 250 – ООН

Новини
Українська школа-гімназія в Сімферополі докупації Криму, 20 лютого 2014 р Фото: investigator.org.ua

В окупованому Росією Криму на сьогодні тільки 249 дітей отримують освіту українською мовою, тоді як до окупації українською мовою навчалися 12 694 кримських дітей.

Про це в п’ятницю, 19 квітня, повідомляє Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні, передає Центр журналістських розслідувань.

«За даними нашого моніторингу, відсутній прогрес у виконанні постанови Міжнародного суду ООН щодо Криму. Кількість дітей, які отрмують освіту українською мовою, критично знизилося: з 12 694 дітей в 2013-2014 навчальному році до 249 дітей в 2018-2019 навчальному році», – йдеться в повідомленні.

У Моніторингової місії ООН нагадали, що 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН виніс постанову в справі України проти РФ і постановив, що Росія повинна забезпечити доступність освіти українською мовою в Криму, а також утриматися від обмежень в роботі представницьких органів кримських татар, в тому числі, Меджлісу, який в 2016 році так званий «Верховний суд Криму» оголосив екстремістською організацією.

«Ми закликаємо Російську Федерацію діяти відповідно до постанови Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року: зняти заборону з Меджлісу і забезпечити доступність освіти українською мовою в Криму», – заявили в Місії.

Як повідомлялось, станом на березень 2019 року, згідно з результатами моніторингу Кримської правозахисної групи, в Криму не залишилося жодної школи, в якій вивчення всіх предметів ведеться українською мовою. Класів з українською мовою навчання також значно менше, ніж заявлено окупаційною «владою» Криму. Школи, які офіційно заявлені як школи з кримськотатарською мовою навчання, фактично такими не є, а навчання в них ведеться як кримськотатарською, так і російською мовою.

Нагадаємо:

  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію A/RES/72/190 з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.
  • У квітні 2018 року Україна попросила Міжнародний суд ООН підтвердити, що РФ зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до наказу МС ООН від 19 квітня 2017 року. 18 травня 2018 року Суд звернувся до РФ з вимогою надати інформацію про хід виконання наказу суду від 19 квітня 2017 року в частині поновлення діяльності Меджлісу в окупованому Криму.
  • 19 липня 2018 року Міжнародний суд ООН направив РФ вимогу щодо виконання наказу про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.