«Кузня на Рибальському» переробила траулер на розвідувальний корабель

Новини

ПАО «Кузня на Рибальському» провела урочисту церемонію спуску на воду середнього розвідувального корабля, який був збудований на базі проекту риболовного траулера.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на трансляцію «5 канала».

За даними «Українського мілітарного порталу», новий середній розвідувальний корабель побудований на базі судна проекту 502 ЕМ – це проект середнього рибальського морозильного траулеру типу «Василь Яковенко». Раніше повідомлялося, що на території ПАО «Кузня на Рибальському» стоять п’ять корпусів цього проекту різного ступеню готовності.

Адмірал ВМСУ Ігор Кабаненко у коментарі Центру журналістських розслідувань скептично висловився щодо нового корабля:

«Це колишній сейнер, і в мене величезний скептицизм, що це судно, назване розвідувальним кораблем, взагалі матиме завдання, які він виконуватиме в інтересах оборони з морського напрямку. Тому що між сейнером і бойовим кораблем величезна різниця. Розвідувальний корабель – це корабель, а сейнер – це сейнер», – сказав адмірал.

На думку Ігора Кабаненка, українським Військово-Морським Силам в першу чергу потрібно вирішувати проблему нестачі бойових кораблів і катерів.

Нагадаємо:

  • У вересні 2018 року група «ТАС» Сергія Тігіпка досягла попередньої домовленості про купівлю ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському», яке належить президентові Петру Порошенко і його соратнику, нардепу Ігорю Кононенко.
  • 15 листопада 2018 року корпоративні інвестфонди «Прайм Ессетс Капітал» і «ВІК», акціонерами яких є відповідно президент України Петро Порошенко і його соратник, нардеп Ігор Кононенко, підписали пакет документів про продаж ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» з новим власником – компанією «Евінз лімітед» з групи «ТАС», кінцевим бенефіціаром якої є Сергій Тігіпко.
  • 8 лютого 2019 року на ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» закладено ще два бойові катери для ВМС України.
  • 3 квітня 2019 року на заводі «Кузня на Рибальському» спустили на воду черговий малий броньований артилерійський катер типу «Гюрза-М» для ВМС України.