Балух в листі активістці розповів, в яких умовах утримується в російською колонії

Новини
Володимир Балух Фото: RFE/RL

Незаконно засуджений в окупованому Криму український активіст Володимир Балух в листі російській активістці Юлії Лоренц розповів, в яких нестерпно важких умовах утримується в штрафному ізоляторі колонії №4 міста Торжок Тверської області РФ.

Фрагмент листа політв’язня, датованого 25 квітня, Лоренц опублікувала на своїй сторінці в Facebook, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Що стосується подорожі без теплих речей, то це виявилося куди більш комфортним, ніж перебування в самій колонії. Ніколи раніше не доводилося переживати такої концентрації відчуття холоду на одиницю прожитого (проіснованого) часу. Мене тут вже 3 тижні утримують в ШІЗО, і якщо спочатку хоч була можливість хоч якось нагріти окрему ділянку тіла, переплівшись з трубою опалення в камері, то з 16-го числа опалення відключили … Як для теплолюбного жителя півдня, який до того ж останні півтора місяці харчується виключно хлібом (харчуватися з передач в ШІЗО «заборонено» їх ПВР), це випробування, доповім Вам, не з легких навіть вночі…», – написав Балух.

Лоренц також повідомила, що всі листи і листівки, привезені Балухом в колонію, у нього відібрали, пояснивши, що «на перевірку», але до сих пір не віддали.

«Володимир передає привіт всьому прогресивному людству», – додала активістка.

Нагадаємо:

  • 18 лютого українського активіста етапували з СІЗО Сімферополя. Балуха вивезли з окупованого Криму в російський Краснодар, причому без речей.
  • З 29 березня Володимир Балух знаходиться у виправній колонії №4 міста Торжок в Тверській області РФ.
  • 4 квітня Балуха помістили в штрафний ізолятор колонії – до 19 квітня. У ШІЗО ув’язненних тримают в строгих умовах на хлібі і воді.
  • В кінці квітня «Верховний суд Криму» прийняв рішення, яке продовжує час перебування Балуха в російській колонії. «Суд» ухвалив не зараховувати час, проведений політв’язнем в СІЗО, як день за півтора, а вважати цей термін як день за день, хоча ч.3 ст. 2 КК РФ говорить, що час тримання особи під вартою зараховується в строк позбавлення волі з розрахунку один день за півтора дня відбування покарання у виправній колонії загального режиму.