Українського політв’язня Балуха етапували з Криму в Краснодар – правозахисники

Новини
Володимир Балух Фото: RFE/RL

Українського політв’язня, активіста Володимира Балуха етапували з окупованого Криму в російський Краснодар, причому без речей.

Про це  повідомляє  Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Кримської правозахисної групи та заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза.

«Кримській правозахисній групі стало відомо, що Володимира Балуха доставили до Краснодару. Як довго він буде там перебувати, поки невідомо. З СІЗО Сімферополя для етапування його забрали голодним і без речей. Причини етапування поки йому не назвали», – відзначили правозахисники.

Інформацію про етапування Балуха підтвердив і заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, який відповідає в Меджлісі за взаємодію з родичами політв’язнів у Криму.

«Балух Володимира вивезли в Краснодар», – написав Чийгоз на своїй сторінці в Facebook.

18 лютого стало відомо, що українського активіста етапували з СІЗО Сімферополя. Адвокат Балуха припустив, що його, ймовірно, вивозять з окупованого Криму до Росії.

Нагадаємо:

  • 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив фермера Володимира Балуха, який підняв над своїм будинком український прапор, до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів за фальсифікованим обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів». 14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок Балуху, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.
  • 5 липня в Криму «Роздольненський районний суд» засудив Володимира Балуха у «справі про дезорганізацію діяльності Роздольненського ІТТ» до 3 років колонії загального режиму. За сукупністю з попередньою справою про «зберігання боєприпасів» активіста засудили до 5 років в колонії загального режиму і штрафу 10 тис рублів.
  • 3 жовтня «Верховний суд Криму», розглянувши апеляційну скаргу захисту Володимира Балуха на вирок «Роздольненського районного суду» від 5 липня, скоротив йому термін позбавлення волі з 5 років до 4 років 11 місяців. 18 жовтня Володимира Балуха етапували до виправної колонії №2 Керчі.
  • 25 січня 2019 року в Криму «Керченський міський суд» не задовольнив клопотання захисту про умовно-дострокове звільнення (УДЗ) Володимира Балуха.