Зеленський: Вірю, що разом з кримськими татарами ми звільнимо Крим від окупації

Новини
Новообраний президент України Володимир Зеленський Фото: УНІАН

Новообраний президент України Володимир Зеленський у День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу висловив впевненість, що українці разом з кримськими татарами звільнять Крим від російської окупації.

Про це Зеленський написав на своїй сторінці у Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні 75-та річниця початку депортації кримських татар. Цей день нагадує нам, що можна знищити людей, але дух цілого народу – ніколи. Кримські татари повернулися на історичну Батьківщину. Та зараз вони знову стали жертвами репресій – як і ті, хто залишився відданим Україні в окупованому Криму. Наша підтримка, наші зусилля, наші думки з ними щодня. Я вірю, що ми звільнимо Батьківщину кримських татар від окупації. І хай яким довгим буде шлях до повернення Криму, ми пройдемо його разом з киримли (самоназва кримських татар – ред). Ми зробимо це разом. Не забуваймо, що навіть найтемніша ніч закінчується світанком!», – зазначив новобраний президент.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.
  • 18 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла постанову, за якою в Україні в 2019 році на державному рівні вшанують пам’ятну дату 75-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму. 
  • 18 травня 2019 року в Україні вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. У Києві та інших містах країни пройдуть пам’ятні заходи, присвячені 75-й річниці злочинної депортації сталінським режимом кримських татар з Криму.
  • Президент України Петро Порошенко у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу висловив переконання, що Росія обов’язково понесе покарання за незаконну окупацію Криму, а право кримських татар вільно жити на своїй Батьківщині буде обов’язково відновлено.