У ФСБ знову заявили про погрози «диверсій» в Криму і на Керченській переправі

Новини
Залізнична арка Керченського моста після установки 29 серпня 2017 р Фото: most.life

В районі окупованого Криму «зберігається загроза здійснення диверсій, а також провокацій щодо російських суден, які відвідують півострів».

Про це заявив керівник прикордонної служби ФСБ РФ Володимир Кулішов, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на російські ЗМІ.

За його словами, загрози диверсій можливі «з боку українських спецслужб і екстремістів».

Він додав, що прикордонна служба ФСБ «відстежує обстановку» на адміністративному кордоні між Кримом і материкової Україною, і «готова до різних сценаріїв її розвитку». При цьому глава відомства відзначив «певну стабілізацію обстановки».

Кулішов стверджує, що зберігаються «ризики провокацій, аналогічних тій, яка сталася в районі Керчі в листопаді минулого року», коли ФСБ із застосуванням зброї захопила українські кораблі і моряків у нейтральних водах Чорного моря.

Нагадаємо:

  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • Позиція російської влади з питання можливості звільнення захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських військовополонених моряків «залишається незмінною», незважаючи на постанову Міжнародного трибуналу ООН з морського права, заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.
  • Посол України в ФРН Андрей Мельник закликав Федеральний уряд Німеччини і главу МЗС Гайко Маасу вимагати від Кремля негайного виконання вердикту Міжнародного морського трибуналу. І анонсував можливе введення нових санкцій відносно РФ.
  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».
  • 17 квітня Лефортівський райсуд Москви продовжив на три місяці термін тримання під вартою всім 24-м військовополоненим морякам ВМСУ.