Стан здоров’я активіста Бекірова сильно погіршився, він кашляє кров’ю – адвокат

Новини
Едем Бекіров Фото: Ислям Велиляев

В окупованому Криму значно погіршився стан здоров’я кримськотатарського активіста Едема Бекірова, який утримується в СІЗО Сімферополя. У нього напади задухи, він кашляє кров’ю.

Про це повідомив адвокат політв’язня Іслям Веліляєв, який відвідав Бекірова 28 травня, передає Центр журналістських розслідувань.

«Стан його здоров’я погіршується з п’ятниці. З’явилися напади задухи. Спочатку він задихається, ловить повітря ротом, далі відкашлюється, кашель з кров’яними виділеннями. Коли це сталося в перший раз, він і його співкамерник довго стукали в двері камери в медчастині СІЗО. Ніхто з медпрацівників довго не приходив. З’явився тоді, коли напад уже пройшов», – зазначив Веліляєв.

За його словами, Бекіров не їсть з вівторка, оскільки прийом їжі підніме рівень цукру в крові, який у нього підвищений, незважаючи на прийом інсуліну.

«Після нашої з ним зустрічі я написав заяву начальнику ізолятора Сергію Бережному з вимогою негайно обстежити мого підзахисного», – додав адвокат.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.
  • 10 квітня «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт Едему Бекірова до 12 червня. «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу на це рішення.
  • «Слідство» пропонує Бекірову визнати провину в обмін на зміну запобіжного заходу з утримання в СІЗО на домашній арешт.