Міжнародний суд ООН у Гаазі розгляне заперечення РФ щодо позову України

Новини
Міжнародный суд ООН в Гаазі. Публічні слухання щодо позову Украины до РФ Фото: EPA

Міжнародний суд ООН у Гаазі у понеділок, 3 червня, почне розгляд заперечень Росії щодо наявності в суду юрисдикції щодо позову України про порушення РФ конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації.

Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, передає Центр журналістських розслідувань.

«Вже завтра ми знову постанемо перед міжнародним судом … О 10 годині ранку Суд в Гаазі почне розгляд заперечень Росії щодо наявності в Суду юрисдикції щодо нашого великого позову. Росія скористалася своїм правом і зробила все можливе для того, щоб затягнути розгляд справи по суті», – зазначила Зеркаль.

Вона нагадала, що позов «Україна проти Росії» від 2017 року стосується застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Зеркаль вказала, що більшість українських матеріалів буде оприлюднено на сайті Суду вже 3 червня.

«Це саме те, чого росіяни намагаються уникнути всіма можливими шляхами, включаючи юридичну гімнастику та еквілібристику. Ми свідомі, що завтра під час виступу Росії світ вчергове почує про «заколоти», «громадянську війну», «порятунок російськомовного населення», «повернення Криму» та знову розкаже казочку про «зброю в шахтах». Ми морально готові до чергової порції російської пропаганди», – наголосила вона.

За словами Зеркаль, українська команда плідно готувалась до слухань і готова представити фахово свою юридичну позицію та зробити все можливе, щоб переконати Суд у своїй юридичній правоті та необхідності продовжити розгляд справи по суті і, як результат, забезпечити правосуддя для України.

«Не зважаючи на те, що наша делегація є набагато меншою за російську, вона складається з перевірених часом представників МЗС, СБУ, ГПУ, які безпосередньо розслідують справи щодо збиття МН17, терористичних актів в Маріуполі, Краматорську, Волновасі, забезпечують надання міжнародно-правової допомоги та брали участь в усіх переговорах з росіянами щодо цих питань», – зазначила заступниця міністра.

Вона додала, що у вівторок, 4 червня, поряд з нею в Суді виступатимуть інші члени юридичної команди України: професори Харольд Коу та Жан-Марк Тувенін, юристи Марні Чік, Джонатан Гімблетт та Девід Зайонтс.

Нагадаємо:

  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію A/RES/72/190 з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.
  • У квітні 2018 року Україна попросила Міжнародний суд ООН підтвердити, що РФ зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до наказу МС ООН від 19 квітня 2017 року. 18 травня 2018 року Суд звернувся до РФ з вимогою надати інформацію про хід виконання наказу суду від 19 квітня 2017 року в частині поновлення діяльності Меджлісу в окупованому Криму.
  • 19 липня 2018 року Міжнародний суд ООН направив РФ вимогу щодо виконання наказу про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.