РФ не виконала наказу суду ООН про відновлення діяльності Меджлісу та освіти українською мовою в Криму

Новини
Заступник міністра закордонних справ Україньы Олена Зеркаль, Гаага Фото: Youtube Ukrinform TV

Росія не виконала наказу Міжнародного суду ООН про тимчасові заходи щодо забезпечення позову України проти РФ про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу і забезпечення освіти українською мовою в окупованому Криму.

Про це у вівторок, 4 червня, заявила заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, виступаючи на засіданні Суду в Гаазі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Росія також вводить Суд в оману щодо виконання нею наказу Суду про тимчасові заходи. Виступаючи перед вами, мушу висловити обурення України з приводу неповаги, яку виявляє Росія до обов’язкового наказу цього Суду. Ситуація була невідкладною два роки тому і стала сьогодні ще більш невідкладною. Заборона Меджлісу залишається в силі, а україномовну освіту в Криму годі й шукати. Дітей кримських татар навчають за новими підручниками, в яких виправдовується сталінська масова депортація їхнього народу у 1944 році», – сказала Зеркаль.

Крім того, вказала вона, Росія продовжує погіршувати ситуацію, примножуючи свої незаконні дії.

Зеркаль нагадала, що п’ять днів тому російська окупаційна «влада» затримала двох кримськотатарських активісток Лутфіє Зудієву та Муміне Салієву, продовжуючи у такий спосіб кампанію з расової дискримінації.

«Росія показала своє ставлення до міжнародного права. Це зневага до права та народу України. Це затягування процесу з метою уникнення відповідальності за свою незаконну поведінку. Це знівечення принципів міжнародного права з метою легітимізації власної руйнівної діяльності. І, зрештою, коли все це не спрацьовує, у хід йде заперечення усіх відомих фактів», – наголосила заступниця міністра.

За її словами, Росія продовжує спотворювати справу, яку розглядає Суд, представляючи її як політично вмотивовану та штучну. Зокрема, події в Україні «вона називає державним переворотом і громадянською війною, заявляючи, що єдиний спір, який існує між нашими державами, стосується агресії та застосування міжнародного гуманітарного права».

«Наша реакція на цей російський наратив проста: ми нічого не приховуємо і нічого не спотворюємо. Справжній зміст спору, який ви розглядаєте, полягає у тлумаченні та застосуванні Міжнародної конвенції про боротьбу із фінансуванням тероризму (ICSFT) та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD). Крапка», – зазначила Зеркаль.

Вона наголосила, що саме політика Росії щодо України спричинила порушення нею Міжнародної конвенції про боротьбу із фінансуванням тероризму. А після незаконної окупації Криму, Росія запустила широкомасштабну кампанію із культурного знищення кримських татар та українців. Росія вдалася до колективного покарання цілих етнічних груп у незаконно окупованому Криму, що є порушенням Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, додала вона.

Нагадаємо:

  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію A/RES/72/190 з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.
  • У квітні 2018 року Україна попросила Міжнародний суд ООН підтвердити, що РФ зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до наказу МС ООН від 19 квітня 2017 року. 18 травня 2018 року Суд звернувся до РФ з вимогою надати інформацію про хід виконання наказу суду від 19 квітня 2017 року в частині поновлення діяльності Меджлісу в окупованому Криму.
  • 19 липня 2018 року Міжнародний суд ООН направив РФ вимогу щодо виконання наказу про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.