Лідери ЄС обговорять ситуацію на Донбасі і в Азовському морі, а також розслідування MH17

Новини
Фото: rnw.nl

Лідери країн Євросоюзу на саміті в Брюсселі 20-21 червня мають намір обговорити ситуацію на сході України і в Азовському морі, видачу Росією паспортів в окупованих районах Донецької і Луганської областей, а також результати міжнародного розслідування катастрофи лайнера Малайзійських авіаліній рейсу MH17 в небі над Донбасом. Крім того, учасники саміту схвалять продовження економічних санкцій проти Росії.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради, передає Центр журналістських розслідувань.

«Європейська рада обговорить останні події й ситуацію на сході України і в Азовському морі. Це також буде приводом до того, щоб відзначити п’ять років з моменту краху рейсу MH17, який забрав 298 життів», – вказується в повідомленні.

Крім того, лідери ЄС мають намір закликати РФ звільнити захоплених українських моряків і забезпечити вільний прохід через Керченську протоку.

«Також очікується, що вони висловлять найсерйознішу стурбованість видачею Росією паспортів в Донецькій і Луганській областях України, що суперечить духу і цілям Мінських угод», – наголошується в повідомленні.

В ході саміту канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон проінформують колег про спільну реалізацію Мінських угод і переговорах в нормандському форматі. «Це дасть можливість лідерам схвалити продовження економічних санкцій проти Росії», – наголошується в повідомленні.

Нагадаємо:

  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • 1 травня2019 року був опублікований указ президента РФ про спрощений порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України, в тому числі, які народилися і проживали в Криму та виїхали за його межі до окупації Росією.
  • 21 грудня 2018 року Рада ЄС продовжила на шість місяців – до 31 липня 2019 року – економічні санкції проти Росії за її дії, що дестабілізують ситуацію в Україні.