У Криму хворого активіста Бекірова можуть вивезти в ІТТ Армянська, це небезпечно для його життя – адвокат

Новини
Едем Бекіров Фото: Ислям Велиляев

В окупованому Криму справа тяжкохворого кримськотатарського активіста Едема Бекірова може бути розглянута в «Армянському міському суді» і тому його можуть вивезти з СІЗО Сімферополя в ІТТ Армянська, де немає умов для його утримання, що небезпечно для його життя.

Про це на засіданні громадського об’єднання «Кримська солідарності» повідомив адвокат Бекірова Олексій Ладін, передає Центр журналістських розслідувань.

«Є ймовірність, що справа буде розглянута в «суді» Армянська. Як ми знаємо, слідчий ізолятор в Криму один, якщо справа буде розглядатися в Армянську, то Едем Бекіров утримуватись в ІТТ, умови якого абсолютно не пристосовані для утримання такої тяжкохворої людини. Це фактично рівносильно смерті», – сказав Ладін.

«Якщо справа буде передана до Армянська, то він (Бекіров – ред.) сказав: «Ви мене будете туди відвозити тільки силою, тому що це рівносильно смерті», – додав адвокат.

Він зазначив, 3 липня «Верховний суд Криму» розгляне апеляцію захисту на запобіжний захід Бекірову у вигляді утримання під вартою.

«Звичайно це не властиво для кримських «судів», але у захисту є певні надії, що ця справа, можливо, стане винятком і запобіжний захід, можливо, змінять на домашній арешт. Принаймі, я до цього закликаю «Верховний суд», – сказав Ладін.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.
  • «Слідство» пропонує Бекірову визнати провину в обмін на зміну запобіжного заходу з утримання в СІЗО на домашній арешт.
  • 7 червня «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт Бекірову до 12 серпня.
  • 11 червня ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Едема Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму.