Ще одна країна може призупинити членство в ПАРЄ через РФ

Новини
ПАСЕ

Рада уповноважених Консервативної народної партії Естонії (EKRE) вважає, що в світлі недавнього рішення відновити повноваження російської делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) подальшу участь Естонії в роботі Ради Європи (РЄ) слід винести на голосування в Рійгікогу.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на err.ее.

Відновлення в повному обсязі повноважень російської делегації ПАРЄ – «це рішення, на яке Естонія не повинна реагувати символічно, погрожуючи пальцем», вважає рада уповноважених EKRE. Вона пропонує підняти питання подальшої участі країни в роботі РЄ в парламенті, так як рада грубо порушила власні правила і стандарти.

«Право голосу Росії в Раді Європи було відновлено під вольовим керівництвом провідних країн Європи, незважаючи на те, що Кремль ігнорував всі резолюції ПАРЄ щодо Криму і України, і продовжує порушувати міжнародне право і статут Ради Європи», – значиться в прес-релізі EKRE .

Рада уповноважених EKRE вважає неприйнятним, що депутати парламенту Естонії беруть участь в роботі організації, яка відмовилася від принципів правової держави, захисту народів на самовизначення і захисту прав людини. Рада Європи дала країнам ЄС сигнал, що в разі військової агресії немає сенсу розраховувати навіть на моральну підтримку.

«Ми вважаємо, що Естонія повинна припинити участь в організації, яка втратила свій моральний авторитет. Рішення про те, чи продовжувати або припинити роботу в Раді Європи, має приймати не тільки уряд Естонії, а депутати парламенту. Винести на голосування в парламент питання про продовження роботи в РЄ планують і латвійські консерватори», – зазначив рада уповноважених EKRE.

Нагадаємо:

  • У Страсбурзі Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) у середу, 26 червня, ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації РФ без жодних обмежень, попри порушення нею принципів Ради Європи. Делегації України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії оголосили демарш в ПАРЄ і покидають її сесію.
  • У регламент ПАРЄ додається норма, яка скасовує право організації накладати ключові санкції на будь-яку національну делегацію, включаючи Росію. Асамблея більше не зможе обмежувати право голосу, право виступу, право участі та голосування у комітетах асамблеї – не зважаючи на те, яких порушень припустилася держава та її депутати.
  • МЗС України вважає, що схвалена ПАРЄ резолюція, яка дозволяє повернути російську делегацію до роботи в організації, є неприпустимою поступкою Росії, яка з 2014 року здійснює збройну агресію проти України, грубо порушуючи норми і принципи міжнародного права, у тому числі Статуту Ради Європи.
  • 25 червня українська делегація частково припинила участь в сесії ПАРЄ та попросила Верховну Раду розглянути питання про зупинення участі України в Асамблеї через ухвалення нею резолюції, яка повертає до роботи в організації делегацію РФ.