Омбудсмен РФ запевняє, що активіста Бекірова перевели в лікарню. Рідні нічого не знають

Новини
Едем Бекіров у «Київському райсуді» Сімферополя 7 лютого 2019 р Фото: Facebook Антон Наумлюк

Омбудсмен РФ Тетяна Москалькова заявила, що активіста Едема Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму, нібито перевели в лікарню.

Про це повідомляє кореспондент Бюро судової інформації (проект Центру журналістських розслідувань) із залу Подільського райсуду Києва, де перенесли розгляд справи керівника незареєстрованого підрозділу російського інформагентства МІА «Россия сегодня» – «РИА Новости Україна» Кирила Вишинського, обвинуваченого в державній зраді.

«Я не готова дати відповідь про зміну йому запобіжного заходу. Він знаходиться під моїм особливим контролем. Був цілий ряд звернень до мене. Про заміну співкамерника, його сусід зараз – татарин, йому змінили лікування, прибрали відеокамери. Сьогодні він переведений в лікарню, в лікарняній палаті знаходиться двоє людей. З його боку зауважень, скарг, звернень не надходило. З приводу домашнього арешту, я не готова відповідати за суд, але хотіла б, щоб таке рішення було прийнято, оскільки він є інвалідом 1 групи і домашній арешт не перешкоджав б розслідуванням», – сказала Москалькова.

У той же час, дочка Бекірова Елеонора повідомила кореспонденту Бюро судової інформації, що нічого не знає про нібито переведення батька в лікарню.

Нагадаємо:

  • Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження важкохворого кримськотатарського активіста Едема Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму за обвинуваченням у нібито «незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів». Місяць тому ЄСПЛ зобов’язав Росію помістити Бекірова в лікарню, проте це рішення не було виконано.
  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 7 червня «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт Бекірову до 12 серпня.
  • 11 червня ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Едема Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму.