Елеонора Бекірова закликала омбудсменів України і РФ вжити термінових заходів, щоб відправити батька в лікарню

Новини
Едем Бекіров Фото: Ислям Велиляев

Дочка кримськотатарського активіста Едема Бекірова Елеонора повідомила, що утримуваного в СІЗО в окупованому Криму батька перевели в санчастину СІЗО №1 Сімферополя, проте медичної допомоги він досі не отримує. Елеонора Бекірова закликала омбудсменів України і РФ якомога швидше допомогти відправити тяжкохворого батька в лікарню.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Бюро судової інформації.

За її словами, стан батька значно погіршився, але до нього зміг потрапити адвокат.

За словами адвоката, при сильних болях Бекіров намагається викликати медичного працівника, але до нього жодного разу ніхто не приходив.

Також останні чотири дні у Бекірова сильні судоми, вже місяць у нього сильна аритмія. При найменшому фізичному навантаженні, аритмія посилюється, скаче тиск.

«Ця біль рівносильна електричного струму. Він практично нічого не їсть, щоб не піднімався цукор. Рівень цукру, незважаючи на те, що йому підняли дозу інсуліну, все одно високий – 14,5. Регулює рівень цукру голодом, але буває так, що він нічого не їсть і цукор різко падає до критичної позначки. Доступу до медпрацівників медсанчастини немає. Я звертаюся до омбудсменів України та РФ, щоб вони вжили термінових заходів щодо госпіталізації мого батька“, – наголосила Елеонора Бекірова.

15 липня омбудсмен РФ Тетяна Москалькова заявила, що активіста Едема Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму, нібито перевели в лікарню.

У той же час, дочка Бекірова Елеонора повідомила, що нічого не знає про нібито переведення батька в лікарню.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова передала своїй колезі Тетяні Москалькової список з 150 українців, які утримуються в місцях несвободи в РФ і окупованому Криму, включаючи 24 військовополонених українських моряків. Омбудсмени подадуть звернення президентам України і РФ з проханням про помилування.

Нагадаємо:

  • Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження важкохворого кримськотатарського активіста Едема Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму за обвинуваченням у нібито «незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів». Місяць тому ЄСПЛ зобов’язав Росію помістити Бекірова в лікарню, проте це рішення не було виконано.
  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 7 червня «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт Бекірову до 12 серпня.
  • 11 червня ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Едема Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму.