Доходи від нелегальних перевезень до адмінмежі з Кримом еквівалентні $100 млн на рік – Куркчі

Новини
Юсуф Куркчі, перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Фото: investigator.org.ua

Доходи тіньових «ділків» від нелегальних перевезень людей до контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на адмінмежі з окупованим Кримом еквівалентні 100 млн долл. на рік і тому вони не зацікавлені у тому, що був налагоджений легальний ринок транспортних перевезень.

Про це Юсіф Куркчі, перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України заявив в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Протягом п’яти років цю адміністративну межу перетинають близько 2,5 мільйонів людей в рік. Це говорить про те, що є великий попит на транспортне обслуговування, і весь той попит реалізується в тіньовий спосіб. І сьогодні «ділками», які перекрили цю сферу обслуговування транспортом в цьому напряму, заробляються суми, які еквівалентні 100 мільйонам доларів на рік. Це приблизні розрахунки, але порядок цифр такий. Відповідно, люди, які мають такий дохід з року в рік, напевно, зацікавлені в тому, щоб якомога пізніше на КППВ з’явилися нормальні умови, щоб якомога пізніше там запрацював легальний ринок транспортних перевезень, і лобі, які сьогодні отримують 100 мільйонів доларів, мають перевагу в цій справі, адже все, що робиться, робиться для того, щоб зробити неможливим реалізацію легального ринку перевезень», – сказав Куркчі.

За його словами, правоохоронці мають інформацію про це і розслідують відповідне кримінальне провадження.

«Я знаю, що на сьогодні зареєстрована справа в прокуратурі АРК, за що треба подякувати особисто прокурору, і йдеться про земельні ділянки, які були видані цим комерційним структурам. Це дуже цікава історія, що ми не можемо знайти оригіналів документів, а всі інші документи видаються вже на основі оцих копій. Але я впевнений, що і ця справа буде доведена до кінця, і буде встановлена вся ця піраміда, яка там працює, і будуть відповідні вироки, і земля буде повернута (біля КПВВ – ред.), і все, що держава задекларувала, буде облаштовано так, як воно проектувалося два чи три роки тому», – зазначив перший заступник міністра.

Нагадаємо:

  • В кінці березня 2019 року заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань повідомив, що до кінця року планується повністю побудувати КПВВ «Чонгар» і почати роботи на КПВВ «Каланчак».
  • Міністерство інфраструктури замовило проектно-кошторисну документацію з облаштування КПВВ на адмінкордоні з Кримом: наразі її розробка знаходиться на фінальному етапі, повідомив перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юсуф Куркчі.
  • Тендер на будівництво КПВВ «Чонгар», який очікували в травні, перенесено на серпень 2019 року.
  • 13 липня президент Володимир Зеленський в Херсонській області на адмінкордоні з окупованих Кримом представив новопризначених голову Херсонської ОДА Юрія Гусєва та представника президента в АРК Антона Кориневича. В ході наради Гусєв пообіцяв запустити дві нові режимних зона на КПВВ «Чонгар» і «Каланчак» до 15 листопада, сервісні зони – до 20 грудня.