Прокуратура АРК розслідує факти зловживань при облаштуванні КПВВ на адмінкордоні з Кримом

Новини
Фото: investigator.org.ua

Прокуратура АРК розслідує кримінальні провадження в зв’язку зі зловживаннями чиновників при облаштуванні контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на адміністративному кордоні з окупованим Кримом.

Про це агентству Інтерфакс-Україна повідомили в прокуратурі, посилаючись на прокурора АРК Гюндуза Мамедова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Минуло півтора року з моменту прийняття цього рішення (про облаштування КПВВ на адмінкордоні – ред.), і все ще є над чим працювати. Нам, в зв’язку з цим за заявою громадських організацій і Міністерства з питань тимчасово окупованих територій довелося почати два кримінальні провадежння», – розповіли у відомстві.

Як зазначив прокурор, одне провадження розслідується за фактом нецільового використання коштів, виділених з резервного фонду для облаштування пунктів перетину адмінкордону.

«Справа розслідується за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Міністерства інфраструктури України, ДП «Укрінтеравтосервіс», які вчинили розтрату бюджетних коштів, виділених для облаштування КПВВ «Каланчак» і «Чонгар», – повідомили в прокуратурі.

Ще одне провадження стосується незаконного виділення земельної ділянки, на якій повинні були бути оснащені сервісні центри для кримчан.

У прокуратурі АРК пояснили, що справа розслідується за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Каланчацької райдержадміністрації та Державного агентства водних ресурсів України. Чиновники видали дозвільні документи на земельну ділянку, яку планувалося використовувати при будівництві КПВВ на адмінкордоні з Кримом.

Нагадаємо:

  • В кінці березня 2019 року заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань повідомив, що до кінця року планується повністю побудувати КПВВ «Чонгар» і почати роботи на КПВВ «Каланчак».
  • Міністерство інфраструктури замовило проектно-кошторисну документацію з облаштування КПВВ на адмінкордоні з Кримом: наразі її розробка знаходиться на фінальному етапі, повідомив перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юсуф Куркчі.
  • Тендер на будівництво КПВВ «Чонгар», який очікували в травні, перенесено на серпень 2019 року.
  • 13 липня президент Володимир Зеленський в Херсонській області на адмінкордоні з окупованих Кримом представив новопризначених голову Херсонської ОДА Юрія Гусєва та представника президента в АРК Антона Кориневича. В ході наради Гусєв пообіцяв запустити дві нові режимних зона на КПВВ «Чонгар» і «Каланчак» до 15 листопада, сервісні зони – до 20 грудня. Зеленський побіцяв звільнити Гусєва, якщо він не впорається з цим завданням.
  • За оцінками МіТОТ, доходи тіньових «ділків» від нелегальних перевезень людей до КПВВ на адмінмежі з Кримом еквівалентні 100 млн долл. на рік і тому вони не зацікавлені у тому, що був налагоджений легальний ринок транспортних перевезень.