Москалькова не підтвердила слова Денісової про звільнення моряків ВМСУ

Новини
Омбусмени РФ і України Тетяна Москалькова та Людмила Денісова Фото: Facebook Людмила Денісова

Уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова не підтвердила слова омбудсмена України Людмили Денісової про досягнення домовленості про звільнення українських моряків, які утримуються в РФ після захоплення російським військовими в районі Керченської протоки.

Про це Москалькова сказала журналістам, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство ТАСС.

«Людмила Денісова звернулася через МЗС до ФСБ з проханням замінити запобіжний захід українським морякам у вигляді позбавлення волі на запобіжний захід у вигляді поручительства і запропонувала себе поручителем. Ні про які рішення з цього питання мені не відомо», – сказала російський омбудсмен.

Як повідомлялось, 17 липня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова запропонувала владі РФ відпустити полонених українських моряків під її особисте зобов’язання з умовою участі моряків у попередньому досудовому розгляді. Вона зазначила, що в кримінально-процесуальному кодексі РФ передбачена можливість відпустити затриманих під особисте зобов’язання або зобов’язання поручителя.

24 липня омбудсмени України Денісова заявила про досягнуту домовленість про повернення Україні захоплених Росією військовополонених моряків ВМСУ. Адвокат Микола Полозов, який координує захист українців, сказав, що йому нічого про це не відомо.

Нагадаємо:

  • 25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 25 червня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання про долю захоплених російським військовими в районі в Керченської протоки моряків і кораблів ВМСУ знаходиться за межами юрисдикції Міжнародного трибуналу ООН з морського права, який зажадав від Росії негайно відпустити українських військових і передати кораблі Україні.
  • До 9 липня слідче управління ФСБ висунуло обвинувачення в остаточній редакції всім 24 військовополоненим українським морякам.
  • 15 липня МЗС РФ повідомило, що обговорює з Україною обмін 24 захоплених в нейтральних водах Чорного моря військовополонених моряків ВМСУ.
  • 17 липня Лефортовський суд Москви продовжив до кінця жовтня термін утримання під вартою всім 24 українським військовополоненим морякам.
  • 23 липня військовополонені моряки почали ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.