Росія не визнає законність арбітражів за позовами, пов’язаними з анексією Криму – Мін’юст РФ

Новини
санкции
Фото: УНІАН

У російському Мін’юсті заявляють, що Росія не визнає законність всіх рішень арбітражів за позовами українських компаній і фізосіб до РФ, пов’язаних з анексією Криму, через нібито відсутність у цих трибуналів юрисдикції на розгляд таких суперечок.

Про це агентству ТАСС повідомили в прес-службі Мін’юсту РФ, відповідаючи на запит про рішення міжнародного арбітражу при Постійній палаті третейського суду в Гаазі і Київського апеляційного суду за позовом українського Ощадбанку до Росії за втрату активів в Криму, передає Центр журналістських розслідувань.

«Російська Федерація не визнає законність і обґрунтованість всіх арбітражних рішень, винесених за позовами українських компаній і фізичних осіб, пов’язаних з приєднанням Криму до Російської Федерації, в тому числі в зв’язку з відсутністю у арбітражних трибуналів юрисдикції на розгляд таких позовів», – заявили в Мін’юсті.

У міністерстві додали, що всі винесені рішення оскаржуються РФ в уповноважених державних судах.

Як повідомлялось, 17 липня Київський апеляційний суд визнав і надав дозвіл на виконання рішення Арбітражного трибуналу в Парижі від 26 листопада 2018 року про компенсацію понад 1,1 млрд дол. збитків державного Ощадбанку (Київ), завданих в результаті незаконної анексії Росією Криму.

Нагадаємо:

  • 26 листопада 2018 року Арбітражний трибунал у Парижі ухвалив рішення про стягнення з РФ на користь державного Ощадбанку 1,3 млрд доларів США для компенсації збитків за втрачені активи в окупованому Криму.
  • Заступник директора Департаменту реструктуризації заборгованості і стягнення Ощадбанку Ірина Мудра повідомила Центру журналістських розслідувань, що в банку бачать три варіанти стягнення з РФ компенсації в 1,3 млрд доларів США за втрачені в окупованому Криму активи.
  • 16 травня 2019 року Мудра повідомила Центру журналістських розслідувань, що Росія може спробувати домогтися скасування рішення Міжнародного арбітражу про стягнення з неї 1,3 млрд доларів США в якості компенсації збитків, завданих акціонерному товариству «Ощадбанк» внаслідок російської анексії Криму.