Справа Семени: прокуратура АР Крим підозрює суддю окупаційного суду у порушенні законів та звичаїв війни

Новини
Микола Семена Фото: RFE/RL

Прокуратура АР Крим та слідчі СВ ГУНП в АР Крим та м. Севастополі повідомили про підозру судді незаконно створеного «Железнодорожного районного суда города Симферополь» у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).
Йдеться про справу журналіста «Крим.Реалії» (проект Радіо Свобода) Миколи Семени, якого засудили до 2 років 6 місяців позбавлення волі умовно із забороною на ведення публічної діяльності на 3 роки і випробувальним терміном 3 роки і зобов’язанням 2 рази на місяць прибувати для контролю в ФСВП, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Вказана суддя, реалізуючи політику держави-окупанта спрямовану на переслідування проукраїнськи налаштованого населення в Криму, протягом лютого-вересня 2017 року, в порушення норм Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, здійснювала розгляд кримінальної справи відносно українського журналіста, незаконно застосовуючи кримінальне та кримінально-процесуальне законодавство Російської Федерації на території окупованого півострова Крим. Заборонивши допит журналіста в судовому засіданні та проігнорувавши надані ним беззаперечні докази, що спростовували висунуте обвинувачення, суддя позбавила останнього права на справедливий судовий процес, що є серйозним порушенням вказаної Конвенції.

Николай Семена и адвокаты Александр Попков и Эмиль Курбединов Фото: Антон Наумлюк

За результатами розгляду зазначеної кримінальної справи, 22.09.2017 суддею незаконно винесено вирок та визнано українського журналіста винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації)», – йдеться в повідомленні прокуратури АРК.

«Політика переслідування українського населення в Криму, запроваджена Російською Федерацією з 2014 року, має на меті знищення будь яких проявів української ідентичності на півострові. Незаконні вироки щодо кримчан, які відкрито виступають проти окупації, додаткове цьому підтвердження. Проте, кожен представник окупаційної влади має пам’ятати, що нехтування положеннями міжнародного гуманітарного права, які регулюють правила та звичаї війни – це воєнний злочин, який не має строків давності», – зазначив заступник прокурора АР Крим Ігор Поночовний.

Нагадаємо:

  • ФСВП РФ не дозволила засудженому «судом» окупованого Криму до умовного терміну журналісту Миколі Семені виїхати з півострова для проходження лікування в кардіологічній клініці Києва.
  • 22 вересня «Желєзнодорожний райсуд» окупованого Сімферополя засудивжурналіста Миколу Семену до 2 років 6 місяців позбавлення волі умовно із забороною на ведення публічної діяльності на 3 роки і випробувальним терміном 3 роки і зобов’язанням є 2 рази на місяць для контролю у ФСВП. «Суд» визнав Семену винним в скоєнні злочину передбаченого ч.2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації).
  • 18 грудня «Верховний суд Криму» пом’якшив вирок Миколі Семені в частині додаткового покарання: мова йде про заборону займатися публічною діяльністю на 2 роки, а не три, як було раніше в попередньому рішенні «суду».
  • В кінці версня 2018 року ЄСПЛ зареєстрував скаргу Миколи Семени і його захисника, адвоката міжнародної правозахисної групи «Агора» Олександра Попкова на вирок «Желєзнодорожного райсуду» Сімферополя, який засудив журналіста на 2 роки 6 місяців ув’язнення умовно із забороною займатися публічною діяльністю.