У Криму Ділявер Гафаров на допиті в «суді» заперечував свою участь у кримськотатарському батальйоні

Новини
Ділявер Гафаров Фото: Facebook Кримская солидарность

В окупованому Криму на допиті «Кіровському районному суді» житель півострова Ділявер Гафаров заперечував свою участь «кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана», в чому його обвинувачує ФСБ.

Чергове засідання «суду» з розгляду «кримінальної справи» Гафарова пройшло 20 серпня, повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ), передає Центр журналістських розслідувань.

В ході засідання «суд» відмовив адвокату в клопотаннях про проведення експертизи фотографій на предмет монтажу, визнання неприпустимими доказами показання раніше засуджених Саганджі і Кадирова, допит слідчого, який проводив вилучення техніки.

«Також був допитаний сам підсудний, який заперечує участь в діяльності батальйону. Він розповів, що приїхав працювати до Києва, влаштувався перукарем на канал ATR. Поки він там працював, власник телеканалу Ленур Іслямов, за словами Ділявера Гафарова, пропонував йому увійти в батальйон, але той відмовлявся. За інформацією Гафарова, після цього він звільнився з телеканалу і влаштувався працювати в магазин «Алло», перевіз до Києва дівчину і одружився, але пізніше вирішив повернутися в Крим, переїхав і влаштувався працювати в магазин в Старому Криму», – повідомляють правозахисники.

Як відзначили в КПГ, слідство у цій «справі» завершено. Судові дебати призначені на 27 серпня.

Як повідомлялось, за даними Кримської правозахисної групи, в Криму за період окупації порушено не менше 11 справ за ч.2 ст.208 КК РФ (участь в незаконному збройному формуванні). Причиною кримінального переслідування кримчан як мінімум в семи випадках стала, за версією російського слідства, їх нібито участь в «Кримськотатарському добровільному батальйоні імені Номана Челебіджихана». Серед них і Ділявер Гафаров. Троє кримчан вже позбавлені волі.

Нагадаємо:

  • 30 жовтня 2018 року в Криму російські силовики провели обшук в селі Жечужина Кіровського району в будинку Ділявера Гафарова, після якого його затримали. Силовики шукали зброю, але нічого не знайшли, проте вилучили ноутбук, телефони, документи, український і російський паспорти Гафарова.
  • Гафарова затримали за підозрою в скоєнні злочину за ч.2 ст.208 КК РФ «Участь в збройному формуванні, не передбаченому федеральним законом, а також участь на території іноземної держави в збройному формуванні, не передбаченому законодавством цієї держави, з метою, що суперечать інтересам Російської Федерації».
  • 31 жовтня «Київський районний суд» Сімферополя заарештував Ділявера Гафарова.
  • ФСБ стверджує, що Ділявер Гафаров нібито входив до складу кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана і громадського формування «Аскер», а також був учасником Громадянської блокади Криму.