РФ і Україна домовилися про обмін за формулою «33 на 33» – РБК

Влада
Военнполенные моряки Михайло Власюк, Богдан Головаш, Денис Гриценко, Андрій Драч, В'ячеслав Зінченко, Сергій Попов Фото: Роман Цимбалюк

Росія і Україна попередньо домовилися про обмін утримуваних осіб за формулою «33 на 33». Керівник незареєстрованого підрозділу російського інформагентства МІА «Росія сьогодні» – «РІА Новини Україна» Кирило Вишинський в список обміну не включений.

Про це повідомляє російське видання РБК з посиланням на джерела, близькі до переговорів, передає Центр журналістських розслідувань.

«За останніми даними, Москва і Київ обговорюють формулу обміну 33 на 33 людини без обліку головного редактора українського «РИА Новости» Кирила Вишинського, розповіло РБК джерело, знайоме з ходом переговорів. Обговорення сценарію обміну за цією формулою РБК підтвердили два інших співрозмовника, знайомих з деталями переговорного процесу з обох сторін», – пише видання.

Одне з джерел зазначило, що звільнення Вишинського буде проходити за особливою схемою. Ще один співрозмовник, знайомий з ходом переговорів, зазначив, що Москва не наполягає на обов’язковому обміні Вишинського, оскільки для Росії є принциповим факт його звільнення. При цьому чи буде звільнений в цей раз український режисер Олег Сенцов, співрозмовникам РБК сказати важко.

Як розповіло ще одне джерело, близьке до переговорів, Україна дійсно очікує отримати 33 людини. Український адвокат Валентин Рибін заявив РБК, що його підзахисні Максим Одинцов і Олександр Баранов (військові-зрадники з Криму – ред.), а також Євген Мефьодов (фігурант справи про пожежу у Будинку профспілок в Одесі – ред.) готуються до обміну.

Два джерела з російської сторони повідомили виданню, що омбудсмен України Людмила Денисова вже знаходиться в Росії.

22 серпня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив журналістам, що контакти представників Росії і України по обміну утримуваними особами є. «Поки до цього додати нічого», – сказав він РБК. Пєсков також зазначив на брифінгу, що президенти Росії і Франції Володимир Путін і Емманюель Макрон обговорювали проблему обміну утримуваних осіб в Росії і в Україні, але без конкретних прізвищ.

З української сторони переговорним процесом займається команда Офісу президента України і курирує особисто Володимир Зеленський, сказав РБК співрозмовник, близький до офісу українського президента.

Нагадаємо:

  • 20 серпня журналіст Вікторія Івлєва повідомила, що адміністрація московского СІЗО «Лефортово» прийняла передачі для українських політичних в’язнів Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба і Миколи Карпюка.
  • 21 серпня адміністрація московського СІЗО «Лефортово» прийняла продуктові передачі для українських політв’язнів Романа Сущенко, Олексія Сізоновіча і Євгенія Панова, що побічно може свідчити, що їх могли доставити до Москви з місць позбавлення волі, повідомила журналіст Вікторія Івлєва.
  • Ольга Скрипник, координаторка Кримської правозахисної групи, повідомила, що політв’язня Володимира Балуха вивезли з колонії №4 міста Торжок до Москви, ймовірно, в СІЗО «Лефортово».
  • 22 серпня Голосіївський райсуд Києва випустив з під арешту обвинуваченого у держзраді члена «Самооброни Криму» Олександра Саттарова, якого планують обміняти на одного з військовополонених українських моряків, захоплених російським військовими поблизу Керченської протоки 25 листопада 2018 року.