США дуже стурбовані мілітаризацією Криму і ситуацією в Чорному морі – радник Трампа

Крим

США дуже стурбовані мілітаризацією Криму й ситуацією в Чорному морі. Тому США обговорювали з РФ контроль над озброєнням.

Про це в Києві заявив радник президента США Дональда Трампа з питань національної безпеки Джон Болтон, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як пише «Радіо Свобода», Болтон заявив, що «США будуть захищати свої інтереси в усьому світі, як і інтереси своїх друзів і союзників».

«На Чорному морі є багато союзників-членів НАТО. Ми очікуємо, що по всьому Чорному морю буде збережений доступ для всіх прибережних держав і для інших торгових сторін, які використовують Чорне море», – сказав Болтон.

Як повідомлялося, Болтон перебуватиме з візитом в Україні 27-29 серпня. Він сподівається провести продуктивні зустрічі з українськими чиновниками в Києві.

  • Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні вказує на продовження порушення Росією прав людини та міжнародного гуманітарного права в тимчасово окупованому Криму. Це стосується, зокрема, переслідування правозахисників, придушення свободи слова, тиску на кримських татар, незаконного призову кримчан до Збройних сил РФ та захоплення 24 українських моряків під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ поблизу Керченської протоки.
  • 19 грудня 2017 року Генасамблея ООН прийняла оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Криму, в якій міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН від 19 квітяня 2017 року про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові. Також в документі йдеться, що Росія здійснює міжнародний злочин, незаконно призиваючи до Збройних сил РФ жителів окупованих Криму і Севастополя та проводячи військову пропаганду серед дітей та молоді півострова.
  • 18 грудня 2018 року Генасамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, України, районів Чорного та Азовського морів».