Нідерландські слідчі хочуть допитати Цемаха, якого підозрюють у перевезенні російського «Бука»

Новини
Володимир Цемах Фото: VK

Прес-секретар слідчої групи Брехта ван де Мосдейк в інтерв’ю агентству новин Associated Press заявив, що слідчі з Нідерландів хочуть допитати Володимира Цемаха, поки той перебуває під вартою в Україні.

Як пише ЗМІ, Цемах може бути кандидатом на обмін утримуваними особами з РФ, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на DW.

Нідерландська прокуратура хоче, щоб Цемах знаходився в Україні і надалі, щоб бути «доступним для слідства».

«Якщо його обміняють, то, звичайно, складно сказати, чи зможемо ми поговорити з ним, коли він буде в Росії», – зазначив спікер.

Як пише нідерландська газета NRC Handelsblad, 30 серпня голова Міжнародної слідчої групи (JIT, ССГ), головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке надіслав до Генпрокуратури України листа, в якому закликав владу України не допустити передачі Цемаха Росії у рамках взаємного звільнення двома країнами утримуваних осіб.

«У цьому листі Вестербеке пише, що «на підставі інформації, що нещодавно з’явилася», голландська прокуратура розглядає Цемаха як підозрюваного. Вестербеке пише, що наразі не може поділитися інформацією, яка лежить в основі цього статусу, з його українськими колегами», – йдеться в статті.

Головний прокурор Нідерландів наголосив на важливості того, що Цемах, перебуваючи під арештом за рішенням українського суду, «залишається «доступним» для «(подальшого) допиту».

При цьому в статті зазначено, що раніше деякі російські та українські ЗМІ писали про те, що Цемах став перешкодою для здійснення взаємного звільнення утримуваних осіб між Україною та Росією, про яке Київ і Москва вели переговори вже кілька тижнів.

Як повідомлялось, суд продовжив арешт арешт колишнього «начальника ППО» бойовиків «ДНР» Володимира Цемаха. У 2017 року Служба безпеки України затримала Цемаха. Його підозрюють у перевезенні зенітно-ракетного комплексу «Бук» в Донецьку в 2014 році, коли з нього був збитий літак рейсу MH17.

Нагадаємо:

  • Спільна слідча група, яка розслідує збиття над Україною літака MH17 17 липня 2014 року, назвала чотирьох підозрюваних. Це росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.
  • 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • 29 червня Шевченківський районний суд Києва заарештував на два місяці колишнього «командира ППО» з міста Сніжне Володимира Цемаха, якого в кінці червня українські спецслужби під час спецоперації вивезли з території терористичної «ДНР». Цемах може фігурувати в справі збитого «Боїнга» МН17 у 2014 році.