Київський апеляційний суд відпустив ключового свідка в справі збитого Боїнга

Новини
Володимир Цемах

Київський апеляційний суд відпустив «начальника ППО» бойовиків «ДНР» Володимира Цемаха під особисте зобов’язання.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію із залу суду, яку вела Радіо Свобода.

Київський апеляційний суд не задовольнив клопотання слідчого СБУ про продовження арешту і скасував попереднє рішення Шевченківського районного суду Києва про продовження арешту до середини жовтня.

Згідно з рішенням суду, Цемаха звільнили з під варти.

Його підозрювали в перевезенні зенітно-ракетного комплексу «Бук» в Донецьку в 2014 році, коли з нього був збитий літак рейсу MH17.

За версією головного редактора видання Цензор.НЕТ Юрія Бутусова, Володимир Путін вимагає видачі на обмін Володимира Цемаха.

«Цемах був визначений як важливий свідок розслідування, який раніше в інтерв’ю заявляв, що причетний до знищення літака. Цемах є однією з найголовніших цілей прокуратури Нідерландів.

Саме бажання забрати Цемаха і зірвати розслідування змусило Путіна піти на переговори про звільнення полонених. Росія всіма силами хоче зірвати судовий процес по «Боїнгу», який почнеться в Нідерландах в 2020-му році.

Суду потрібні не тільки висновки експертів, а й свідки. І Цемах може заговорити, якщо буде вивезений в Нідерланди і отримає гарантії притулку. Його видача в Нідерланди носить для слідчих принциповий характер, саме тому він так важливий для Росії, щоб нанести удар по розслідуванню, і перекласти відповідальність на Україну», – писав Бутусов.

Раніше 40 депутатів Європейського парламенту в листі до президента Володимира Зеленського попросили президента України не включати в список обміну полоненими з РФ Володимира Цемаха, якого підозрюють у перевезенні російського «Бука».

Нагадаємо:

  • Суд продовжив арешт арешт колишнього «начальника ППО» бойовиків «ДНР» Володимира Цемаха. У 2017 року Служба безпеки України затримала Цемаха. Його підозрюють у перевезенні зенітно-ракетного комплексу «Бук» в Донецьку в 2014 році, коли з нього був збитий літак рейсу MH17.
  • Спільна слідча група, яка розслідує збиття над Україною літака MH17 17 липня 2014 року, назвала чотирьох підозрюваних. Це росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.
  • 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • 29 червня Шевченківський районний суд Києва заарештував на два місяці колишнього «командира ППО» з міста Сніжне Володимира Цемаха, якого в кінці червня українські спецслужби під час спецоперації вивезли з території терористичної «ДНР». Цемах може фігурувати в справі збитого «Боїнга» МН17 у 2014 році.