Едем Бекіров два тижні проходитиме реабілітацію – дружина

Новини
Едем Бекіров в аеропорту «Бориспіль», Київ, 07.09.2019 Фото: president.gov.ua

Кримськотатарський активіст Едем Бекіров, який у числі 35 українських громадян 7 вересня повернувся на батьківщину у рамках взаємного звільнення Україною та РФ утримуваних осіб, два тижні проходитиме реабілітацію у Києві.

Про це кореспонденту сайта IPC-Генічеськ повідомила дружина активіста Гульнара Бекірова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Президент же сказав, вони всі проходитимуть реабілітацію», – зазначила Бекірова.

Вона вказала, що реабілітація Едема Бекірова триватиме два тижні.

Крім того, Гульнара Бекірова розповіла, що раніше не мала інформації про внесення чоловіка у списки для обміну.

«Ще вчора (6 вересня – ред.) я не знала про це. Наші кажуть, може щось зміниться, та я не вірила до останнього. Тут мені вранці кажуть, а раптом щось буде, але поки не посадять в літак, не скажуть прізвища, «4 прізвища та інші». Я так хвилювалася. Я не знала, що він буде у цих списках», – повідомила дружина активіста.

Член Меджлісу кримськотатарського народу Гульнара Бекірова – дружина активіста Эдема Бекірова Фото: genichesk.ipc.org.ua

Бекірова зараз перебуває вдома, в Новоолексіївці Генічеського району Херсонської області, та збирається виїжджати до Києва, щоб зустрітися з чоловіком. В міжнародному аеропорту «Бориспіль» Едема Бекірова зустрічала його дочка Еленора Бекірова.

Як повідомлялось, 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.

Офіс президента України опублікував список українців, які повернулися на батьківщину. В рамках масштабного обміну Україна передала Росії 35 осіб.

Українських моряків разом з їхніми рідними привезли до військового госпіталю в Києві, а інших звільнених українців – в лікарню «Феофанія».

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)».
  • 11 червня ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму. Це рішення не було виконано. 10 липня ЄСПЛ зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження Бекірова.
  • 27 серпня «Центральний райсуд» Сімферополя змінив запобіжний захід Едему Бекірову з утримання під вартою на зобов’язання з’являтися до суду.
  • Адвокати повідомляли ЗМІ, що Бекірова випустили з СІЗО, однак його місцезнаходження так і не було встановлено. Правозахисники і адвокати припускали, що Бекірова готують до звільнення в рамках обміну полоненими між Україною і РФ.