Прокуратура АРК повідомила про підозру у держзраді членкині «Избиркома Крыма»

Новини
Засідання «Избирательной комиссии Республики Крым» Фото: Facebook Радио "Крым"

Прокуратура АРК і головне управління СБУ в АРК повідомили про підозру у державній зраді та посягання на територіальну цілісність України членкині так званої «Избирательной комиссии Республики Крым» Айше Гафаровій, яка брала участь в організації і проведенні незаконних «референдуму» та «виборів» на території тимчасово окупованого півострову.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прокуратури.

У відомстві нагадали, що 8 вересня на території тимчасово окупованого Криму були незаконно проведені «вибори» депутатів до окупаційного «Государственного совета Республики Крым» і «местных советов».

«Проведення вказаних незаконних виборів забезпечувала в тому числі громадянка України, яка у березні 2014 року увійшла до складу незаконно утвореної «Избирательной комиссии Республики Крым», де брала участь у підготовці та проведенні незаконного «референдуму», усвідомлюючи незаконність окупації півострову та спроби країни-агресора її легітимізувати за рахунок таких виборів», – йдеться у повідомленні.

9 вересня прокуратура АРК та ГУ СБУ в АРК повідомили вказаній особі про підозру у вчиненні державної зради, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та вчинення дій, спрямованих на захоплення державної влади.

«Так звані вибори, які вчора незаконно відбулися на території тимчасово окупованого півострову порушують норми законодавства, не визнаються в Україні та світі. На даний час організатору та його заступниці повідомлено про підозру. Найближчим часом обвинувальний акт відносно голови «Избирательной комиссии Республики Крым» буде скерований до суду в порядку спеціального досудового розслідування», – заявив прокурор АРК Гюндуз Мамедов.

Прокуратура АРК не вказала ім’я особи, якій було повідомлено про підозру, однак за інформацією Центру журналістських розслідувань, мова йде про колишню членкиню Виборчої комісії Автономної Республіки Крим, а нині членкиню «Избирательной комиссии Республики Крым» Айше Гафарову.

Нагадаємо:

  • У 2018 році прокуратура АРК спільно з слідчим відділом Главку СБУ в АРК повідомили про підозру в держзраді, поваленні конституційного ладу і посяганні на територіальну цілісність України і колишньому главі виборчої комісії АРК, а нині голові «Виборчої комісії Республіки Крим» Михайлу Малишеву, який забезпечував проведення незаконного «референдуму», а також незаконних «виборів» депутатів Держдуми і президента РФ на території окупованого півострова.
  • На початку вересня 2019 года Михайло Малишев був оголошений в розшук. Суд задовольнив клопотання прокуратури АР Крим та надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно Малишева, який ухиляється від кримінальної відповідальності. Таким чином, суд надав згоду на притягнення підозрюваного до кримінальної відповідальності (in absentia), тобто за його фактичної відсутності.
  • 8 вересня в окупованих Криму і Севастополі пройшли «вибори» депутатів кримського «парламенту» і місцевих рад.
  • 8 вересня прокуратура АРК закликала кримчан не брати участь в незаконних «виборах» на тимчасово окупованій території Криму та Севастополя, а також повідомляти в правоохоронні органи автономії про всі відомі факти організації та проведення незаконних «виборів» на півострові.
  • За інформацією голови Меджліса кримськотатарського народу Рефата Чубарова, більшість жителів окупованого Криму бойкотували організовані Росією незаконні місцеві «вибори», які 8 вересня відбулися на півострові.