З Криму до РФ этапували фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір»

Новини
Друга бахчисарайська група «справи Хізб ут-Тахрір» Фото: Facebook Кримська солідарність

З окупованого Криму в російський Ростов-на-Дону етапували фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Сервера Зекірьяєва, Сейрана Салієва, Марлена Асанова, Тимура Ібрагімова, Мемета Бєлялова, Ернеса Аметова, Едема Смаїлова і Сервера Мустафаєва для участі в засіданні Північно-Кавказького окружного військового суду, який 17 вересня має почати розгляд справи по суті.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні, 12 вересня 2019 року, з Сімферопольського СІЗО в м. Ростов-на-Дону для участі в судовому засіданні в Північно-Кавказькому окружному військовому суді були етаповані фігуранти другої бахчисарайської групи «справи Хізб ут-Тахрір». Судове слухання у даній справі призначено на 17 вересня», – йдеться в повідомленні.

Як зазначають активісти, Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов, Ернес Аметов, Едем Смаїлов і Сервер Мустафаєв вже понад рік знаходяться в ув’язненні за необгрунтованими обвинуваченнями.

Фото: Facebook Крымская солидарность

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями. «Київський районний суд» Сімферополя заарештував затриманих кримських татар.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував Мустафаєва і Смаїлова. 6 лютого «суд» продовжив їм арешт до 9 квітня.
  • В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації.
  • 5 березня слідство ФСБ посилило обвинувачення Мемету Бєлялову і Тимуру Ібрагімову, перекваліфікувавши його з «участі в діяльності в терористичній організації» на «організацію діяльності».