Головний військовий прокурор Чумак: Хто буде зливати справи – піде на цугундєр

Новини

Заступник генпрокурора – головний військовий прокурор Віктор Чумак заявив, що “кожна людина, яка буде працювати в оновленій прокуратурі, буде чітко зрозуміти: нікому не потрібно буде «заносити наверх» долю з хабарів. Ніхто не буде давати команди на замовні переслідування. Ніхто не збирається зливати гучні справи. Більше того, хто почне це робити – піде на цугундєр із швидкістю світла».

Як написав Чумак на своїй сторінці в Facebook, «прокуратура зараз в стадії людини, яка виходить з коми».

«Поки що запрацювала голова, але ноги та руки ледь відчувають власні кінцівки. Тому і прийнятий закон, який дає можливість повністю перезавантажити прокуратуру. І в першу чергу змінити не правила, стандарти або процедури, а людей, які всі ці роки ігнорували закони. По суті, буде побудований інший орган практично з нуля.

Після набуття чинності законом нам буде потрібно трохи часу, що б запустити в новій прокуратурі зовсім інши процеси думання та зовсім іншу філософію роботи – філософію яка буде направлена на захист закону, а не на обслуговування чиїхось меркантильних бажань та замовлень.

Тому наша справа – зруйнувати цей Карфаген, і побудувати нову цитадель справедливості, ваша – конструктивно критикувати, радити, підтримувати, не бути байдужими. І набратись трохи терпіння. В перехідний період можуть бути і помилки і пробуксовки. Але ми будемо швидко на це реагувати», – пише Чумак.

За його словами, «на цій посаді він не має права коментувати конкретні кримінальні справи та політичні події».

«Прошу зрозуміти. Якби я проводив всі особисті зустрічі, щодо яких мене запитали в різних месенджерах, це б зайняло весь мій робочий час. Теж прошу зрозуміти. Але графік особистого прийому буде з наступного тижня».

19 вересня Верховна Рада 259 голосами прийняла в цілому президентський законопроект №1032 про перетворення в системі органів прокуратури.

  • Заступник Генпрокурора – головний військовий прокурор Віктор Чумак у понеділок, 16 вересня, скасував постанову від 31 березня 2017 року свого попередника Анатолія Матіоса, згідно якої декларації військових прокурорів були вилучені з публічного доступу. У Центрі протидії корупції (ЦПК) вимагають від НАЗК негайно розсекретити приховані електронні декларації.
  • 2 вересня 2019 року Генпрокурор України Руслан Рябошапка звільнив з посади заступника генпрокурора – головного військового прокурора Анатолія Матіоса, який займав її з серпня 2014 року.
  • 11 вересня Руслан Рябошапка призначив колишнього нардепа Віктора Чумака заступником генпрокурора – головним військовим прокурором. На виборах президента Чумак очолював штаб кандидата Анатолія Гриценка.