Біглий ексміністр доходів Олександр Клименко перестав бути підозрюваним і повернув елітне майно – Bihus.Info

Новини
Екс-міністр доходів і зборів України Олександр Клименко Фото: ukrinform

Навесні 2021 року Вищий Антикорупційний суд «розморозив» активи, арештовані у справі біглого міністра часів Януковича Олександра Клименка: квартири, паркомісця, автомобілі, вагони та мисливську базу. Спеціалізована антикорупційна прокуратура через закінчення граничних строків розслідування закрила провадження у частині підозр фігурантам справи, по якій проходив і Клименко.

Як це сталося – у матеріалі Вадима Поньки для видання Bihus.Info.

Українські правоохоронці підозрювали ексміністра доходів і зборів Клименка в участі у «злочинній організації» Януковича і створенні так званих «податкових майданчиків» (конвертцентрів) – для незаконної мінімізації бізнесом податків і переведення грошей в готівку. Через що бюджет, за версією слідства, недоотримав більше ста мільярдів гривень.

За попередніми даними слідчих, гроші, зароблені Клименком і оточенням на цій схемі, легалізовували через підконтрольні компанії, котрі купляли дороге майно: квартири, автомобілі, залізничні вагони тощо.

«Справу Клименка» розслідували ще з 2014 року. Через кілька років досудового розслідування активи, яке слідство пов’язувало з втікачем і його оточенням, арештували й передали в управління державному Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Це агентство має функцію управління арештованим майном до завершення слідства і вироку суду.

Майном Клименка АРМА управляло до весни 2021 року. Тоді Антикорсуд ухвалив низку рішень, якими зняв арешти з активів компаній Клименка.

Так, низка квартира повернулася до ТОВ «Київ сіті апартмент», ТОВ «Глорія Юкрейн», ТОВ «КУА «ЕКСЕЛЬСІОР». Ключовою особою у цьому бізнесі лишається менеджерка Клименка Оксана Чепіжко.

Також до ТОВ «Скай 1» повернулася комерційна нерухомість у торговому центрі «Гулівер», ТОВ «Юнісон груп» повернуло контроль над тисячею залізничних вагонів. Повернулись під контроль структур Клименка і мисливська база з тиграми та автомобілі охоронної фірми.

Адвокати змогли зняти арешти, бо Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила провадження у частині підозр фігурантам, зокрема й підозри Клименку. В САП аргументували це закінченням граничних строків розслідування.

Строки збігли, бо попередній орган досудового розслідування – військова прокуратура – у 2018 році допустила помилку при розрахунку строків при об’єднанні справ щодо ексміністра. Це випливає з відповіді САП на запит Bihus.Info. Річ у тім, що у 2018 році розслідувалось декілька проваджень щодо діяльності Клименка. В кожному з них були свої строки розслідування, і під час об’єднання проваджень прокурор, на думку САП, некоректно порахувала, скільки часу вже триває слідство.

Як наслідок, на думку САП, граничні строки вже спливли, а достатніх для передачі обвинувального акту в суд доказів так і не зібрали. На цій підставі прокурор САП вирішив закрити провадження в частині підозр.

Ані прізвище прокурора САП, який прийняв це рішення, ані прізвище прокурора військової прокуратури, яка об’єднала провадження з «помилкою», САП у відповіді на запит Bihus.Info не назвала.

Разом з тим, за даними Bihus.Info, під авторкою «помилки» мають на увазі Ольгу Миргородську, підопічну тодішнього очільника Головної військової прокуратури Анатолія Матіоса. Зараз вона працює в Обухівській окружній прокуратурі, заступником керівника. Говорити з журналістами про підрахунок строків слідства у «справі Клименка» Миргородська не захотіла.

Тим часом майно, виведене з-під арешту у «справі Клименка», уже переписується на нових власників, але також дотичних до Клименка. Наприклад, машиномісце в елітному ЖК «Новопечерські липки», яке коштує як середньостатистична квартира в Києві, оформили на Катерину Назимко, яку називають головною бухгалтеркою братів Клименків.

Квартиру на вул. Глибочицькій переписали на Олексія Круподера. Це співзасновник ГО «Відновлення Донбасу», що наближена до ексміністра Клименка. Інша квартира перейшла до авторки ютуб-каналу «Клименко Тайм» Арміне Хачатрян. Отримала житло площею 77 кв м й редакційний директор медіахолдингу «Вєсті» Клименко Іляна. Все перелічене майно оформлено в одного нотаріуса та майже в один час.

Нагадаємо:

  • Ексміністр доходів і зборів часів Януковича Олександр Клименко втік до Росії у 2014 році і відтоді не повертався в Україну. Віддалено він намагався просувати в Україні свою політпартію.
  • 14 червня 2017 року Головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко отримав повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст.364 КК України (створення та участь у злочинній організації та зловживання службовим становищем).