Більшість призовників з Криму відправлять служити до Росії

Новини
Призовники в окупованому Криму Фото: РИА Новости

ільшість призовників з окупованого Криму відправлять служити на територію Росії, в основному в частинах Південного та Західного військових округів РФ.

Про це на прес-конференції в Сімферополі повідомив «військовий комісар Республіки Крим» Олег Єрмілов, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію агентства РІА Новини Крим.

«З 1 жовтня ми почали призовну кампанію, маємо завдання на призов близько 2,6 тисяч чоловік … Основна маса наших призовників буде служити за межами півострова … Наші призовники проходять службу, в тому числі, в Архангельській і Мурманській областях та на Північному флоті. У цьому призові мінімум будуть проходити службу в Криму, основна частина – в частинах Південного військового округу, розташованих на материковій частині, і в Західному військовому окрузі», – сказав Єрмілов.

Він також зазначив, що навесні 2019 року в Криму призвали на службу близько 3 тисяч чоловік.

Єрмілов нагадав, що жителів Криму почали закликати до Збройних сил РФ в 2015 році, перший раз було покликане 500 осіб. З кожним роком кількість призовників постійно зростала і тепер досягло близько 3 тисяч чоловік на призов.

За його словами, з часу анексії півострова на службу до ЗС Росії всього було призвано понад 16 тисяч кримчан.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові, оскільки згідно статті 51 IV Женевської конвенції країна-окупант повинна утримуватись від залучення у будь-якому вигляді населення окупованих територій до військової служби.
  • МУС кваліфікував анексію Криму як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора Міжнародного кримінального суду. Експерти КПГ висловлюють надію, що ці матеріали допоможуть прокурору МКС відкрити розслідування по Україні, в тому числі щодо військових злочинів в Криму. Крім того, ці відомості допоможуть в роботі на міжнародному рівні для припинення незаконного призову в Криму.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).