США вимагають справедливості для Гандзюк та її родини – Тейлор

Новини
Катерина Гандзюк Фото: Facebook

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор у річницю загибелі Катерини Гандзюк заявив, що Сполучені Штати вимагають справедливості для вбитої активістки, яка боролась з корупцією, та її родини.

Про це Тейлор заявив у відеозверненні, опублікованому на сторінці у Facebook посольства США в Україні.

«Сьогодні ми з сумом згадуємо роковини смерті Катерини Гандзюк, яка померла рік тому в цей день. Вона була справжньою жінкою великої відваги. Вона присвятила своє життя Україні, пожертвувала собою заради України. Ми вимагаємо справедливості для Катерини і її родини. Ми пам’ятаємо її і ми будемо продовжувати зусилля, щоб Україна стала такою країною, за яку вона віддала життя», – сказав американський дипломат.

4 листопада посольства Німеччини і Франції в Україні у річницю загибелі Катерини Гандзюк заявили, що очікують від українських правоохоронців вирок замовникам вбивства херсонської активістки.

4 листопада о 19:00, в день смерті активістки, у понад 40 містах України і світу відбудеться акція «Рік без Каті», з вимогою покарати винних у її смерті.

Зокрема у Києві учасники акції збираються прийти до Офісу президента.

4 листопада виповнюється рік з дня смерті херсонської активістки Катерини Гандзюк, яка померла в лікарні після нападу з сірчаною кислотою. Друзі, близькі Гандзюк і активісти наголошують, що покарання понесли учасники нападу, а замовники досі не названі слідством.

Як повідомлялось, СБУ розслідує кримінальне провадження щодо правоохоронців, які здійснювали розслідування вбивства Катерини Гандзюк на початковому етапі, а також, імовірно, сприяли втечі організатора нападу Олексія Левіна.

Нагадаємо:

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • П’ятеро нападників на херсонську активістку Катерину Гандздюк, включаючи організатора і виконавців, пішли на угоду зі слідством і визнали себе винними.
  • Покровський районний суд Дніпропетровської області затвердив угоди зі слідством п’ятьох фігурантів справи вбивства радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк — Сергія Торбіна, Микити Грабчука, Віктора Горбунова, В’ячеслава Вишневського, Володимира Васяновича.
  • Організатора нападу Сергія Торбіна засудили до 6,5 років ув’язнення. Микита Грабчук, який виливав кислоту, отримав 6 років. Вячеслав Вишневський, той, хто віддав сигнал обливати та Володимир Васянович, той, хто привіз виконавців на місце нападу, отримали по 4 роки. Віктор Горбунов, який купив кислоту – 3 роки.
  • Ігор Павловський на свободі, справу проти нього передали до суду. Олексій Левін, якого вважають замовником, втік з України.