Кримські вкладники ПриватБанку звернулися до прокуратури АРК через вкрадені вклади – очікують відкриття справи

Новини
Дмитро Дугінов, адвокат, голова ГО «Рада із питань захисту прав споживачів фінансових послуг» Фото: investigator.org.ua

Громадська організація «Рада з питань захисту прав споживачів фінансових послуг», яка об’єднує кримських вкладників ПриватБанку, звернулася до прокуратури АРК щодо факту незаконного списання з балансу банку зобов’язань перед кримськими вкладниками. У 2014 році, після початку окупації РФ Криму і Севастополя  без попереднього повідомлення кредиторів – клієнтів кримських відділень банку – Приватбанк уклав з Фінансовою компанією «Фінілон» договір «переведення боргу». В результаті 800 тисяч клієнтів ПриватБанку – фізичні та юридичні особи – втратили доступ до своїх грошей, яких на рахунках кримських відділень залишалося 8,2 млрд грн.

Про це повідомив голова організації Дмитро Дугінов у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

За його словами, ГО «Рада з питань захисту прав споживачів фінансових послуг» звернулася до прокуратури АРК 4 листопада.

«На даний момент ми ведемо з прокуратурою АРК активну взаємодію, і найближчим часом очікуємо, що вона порушить кримінальну справу за фактом незаконного списання з балансу банку зобов’язань перед кримськими вкладниками», – сказав Дугінов.

Він також висловив незгоду з думкою міністра фінансів України Оксани Маркарової, яка стверджує, що борги кримським вкладникам Приватбанку – це проблема самого банку, а не Мінфіну чи уряду. 

«Я з нею категорично не згоден, бо це мало б місце, якби банк був як і раніше – комерційним, але він вже більше трьох років є державним, держава більше трьох років є стовідсотковим власником в особі Кабінету міністрів України. Політика банку – це політика держави, і рішення проблеми кримських вкладників – це завдання держави в першу чергу», – вважає Дугінов.

Крім того, він повідомив, що створення робочої групи з вирішення проблеми повернення кримських вкладів ПриватБанку «зависло». За його словами, все залежить від прем’єр-міністра.

«І міністерство фінансів, і Нацбанк, який підтримав створення групи для вирішення питання, більше того – сам ПриватБанк письмово неодноразово повідомив і нам, і міністерству фінансів, і низці народних депутатів про те, що теж дуже стурбований ситуацією, і що теж готовий взяти активну участь у роботі групи у випадку її створення, от тільки створювати її ніхто не хоче. Ситуація утикається в одну людину – це прем’єр-міністр, від нього залежить вирішення даного питання», – сказав Дугінов.

Як повідомлялось, міністр фінансів України Оксана Маркарова вважає, що Мінфін не несе відповідальності за незаконне списання зобов’язань ПриватБанку перед кримськими вкладниками, оскільки це відбулося до того, як ПриватБанк був націоналізований.

Нагадаємо:

  • Голова Національного банку України висловився на підтримку створення міжвідомчої робочої групи з вирішення питання поновлення доступу клієнтів ПриватБанку до їхніх рахунків, відкритих у Кримському відділенні ПриватБанку.
  • Голова Ради з питань захисту прав споживачів фінансових послуг Дмитро Дугінов повідомив про те, що кримські вкладники програють позови до ПриватБанку через недобросовісну позицію банку.
  • 4 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі офіційно оприлюднила часткове арбітражне рішення на користь ПриватБанку і проти РФ у справі про незаконно захоплені Росією активи ПриватБанку в окупованому Криму.
  • 29 травня 2018 року Андрій Яницький, співавтор книги «ПРИВАТна історія. Зліт і падіння найбільшого приватного банку України», заявив, що ПриватБанк не міг передати депозити кримських вкладників іншій юридичній особі, всупереч його заявам після анексії Криму.