«RE:Think. Invest in Ukraine», боргі ПриватБанку та херсонський морський торговельний порт

ВНБ

У цьому випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 5 листопада 2019 року:

Упродовж минулого місяця наша команда доклала чимало зусиль, аби підрахувати, скільки ж грошей – бюджетних та донорських – витрачено на програми відновлення Донбасу.

29 жовтня у Маріуполі відбувся інвестиційний форум «RE:Think. Invest in Ukraine», наступного дня – Форум єдності.

Форуми, які нас остаточно переконали: програми і проекти відновлення Донбасу, як і уся допомога Україні для подолання наслідків збройної агресії РФ, потребують негайного незалежного аудиту, зачистки від корупції та неефективних управлінців, і що дуже важливо, реалістичної оцінки спроможностей самого Донбасу.

Засідання уряду у Маріуполі, десант управлінців та народних депутатів у Донецької та Луганської області напередодні форумів, самі форуми – дуже потужний сигнал про нову політику влади щодо свої територій і громадян.

Про гуманітарну політику, встановлення миру і примирення, про які на обох форумах у Маріуполі теж було сказано багато добрих і розумних слів.

Уряд і президент можуть за два рішення із застосуванням політичної волі висушити сльози і зробити захищеними сотні тисяч людей із Криму – якщо нарешті буде прийняте політичне рішення щодо боргів ПриватБанку. І зробити рішучий правовий крок до реінтеграції – ліквідувати дискримінацію громадян України із Криму, скасувавши закон про ВЕЗ Крим, яким встановлений статус кримчан як нерезидентів.

Важливо знати, яку ж позицію щодо цих проблем займає уряд. Інсайдери кажуть, що прем’єр Олексій Гончарук – принципово за скасування ВЕЗ Крим і деякі радники уже займаються цим питанням. Однак із проблемою повернення боргів ПриватБанку кримським вкладникам (а лише за судовими рішеннями повернути треба більше півмільярда гривень, і ця сума росте) повна тиша. Скориставшись нагодою, спробували дізнатись про позицію міністра фінансів Оксани Маркарової щодо цих питань. Відповіді були невтішні.

Нещодавно ми повідомляли, що Рада з питань захисту споживачів фінансових послуг отримала втішні відповіді від голови правління НБУ щодо готовності співпрацювати у робочій групі, яка напрацює вихід із ситуації. Про це – голова ради, адвокат Дмитро Дугінов.

Що Інвестиційний Форум у Маріуполі може принести найближчим до Криму регіонам? На сайті форуму – Херсонщина представлена сімома інвестиційними проектами. Голова ОДА Юрій Гусєв презентував два із них. Обидва пілотні, тобто, у разі успіху будуть поширені. На Херсонщині будуть відпрацьовувати першу концесію порту – херсонського морського торговельного, та реконструкцію регіональних доріг, 25 мільйонів на які надасть кредитом ЄБРР. Ольга Махинько розповість докладно.

Подробиці Форумів – в сюжетах наших кореспондентів: RE:Think. Драйвери Донбасу, RE:Think. Втрачені можливості, RE:Think.Інвестпроекти Херсонщини.